Rolul apei este vital in procesele biochimice



Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice "Prof. Paulescu" a organizat ieri la Casa Universitarilor din Bucuresti simpozionul stiintific "Apa si viata". Prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste, directorul institutului, a declarat ca 61% din compozitia corpului uman este apa. Rolul apei este vital pentru numeroase reactii biochimice. Apa participa in formarea membranelor celulare si nici o structura genetica nu se formeaza fara lichidul vital. Fizicianul Eugen Preoteasa de la Institutul pentru Fizica si Inginerie nucleara "Horia Hulubei" a aratat ca in organismele vii exista o fractiune de apa celulara speciala care are alte caracteristici, cum ar fi faptul ca rezista la deshidratare, nu ingheata la temperaturi mai joase de -20°C si nu are proprietati obisnuite de solvent.
In cadrul simpozionului au fost prezentate si rezultatele unui studiu stiintific privind "Influenta consumului de apa minerala Borsec plata si carbogazoasa asupra metabolismului glucidic si stresului oxidativ la persoanele cu si fara diabet zaharat". Astfel, s-a constatat ca apa minerala are un efect pozitiv pe termen mediu asupra metabolismului glucidic. Indiferent de tipul de apa (carbogazoasa sau plata), s-a constatat un efect diuretic cu scaderea concentratiei de sodiu si potasiu urinar cu rol antilitiazic.
De asemenea, in manifestarile digestive din cadrul neuropatiei diabetice s-au demonstrat, in 90% din cazuri, efecte pozitive.



Voteaza articolul (4 max): vezi rezultatele
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • serseniuc pe 27 Mai 2006, 07:49
    vreau mai mult

    incomplet. parca lipseste ceva. doar au fost aruncate niste pastile si starnit interesul. e doar un proces verbal al "sedintei", pe cand din titlu te astepti sa afli mult mai multe

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod