Rezidentiatul pe post, pentru pregatirea optionala a medicilor

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu vrea sa organizeze rezidentiatul pe post din 2008, ca varianta de pregatire optionala pentru medicii, care vor un loc de munca asigurat la finalul perioadei de specializare in rezidentiat.
Prin organizarea rezidentiatului pe post, Eugen Nicolescu incearca sa contracareze acuzatiile medicilor, care s-au plans ca sunt in pericol de a fi "legati de glie" dupa ce ministrul a anuntat ca intentioneaza sa emita un act normativ prin care medicii ar trebui obligati sa profeseze in tara o perioada de timp dubla celei in care s-au specializat. Acesta afirmatie a fost facuta avand in vedere deficitul de personal cu care se confrunta sistemul medical romanesc.

Ministrul a explicat ca se lucreaza la un act normativ care sa introduca din 2008 rezidentiatul pe post, o prevedere care a mai existat in 2001, dar nu a fost aplicata.
"Am  ales aceasta forma de rezidentiat tocmai pentru a veni in sprijinul tinerilor proaspeti iesiti de pe bancile facultatii. Acesti medici au deja asigurat un loc de munca, in timp ce restul, la terminarea rezidentiatului vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci", a declarat Nicolaescu.

De asemenea, acesta a precizat ca rezidentiatul pe post implica anumite drepturi si obligatii, in sensul ca cine opteaza pentru acest tip de rezidentiat, da examen exact pe postul pe care il va ocupa dupa perioada de pregatire in specialitate, avand obligatia de a ramane pe acel post o alta perioada egala cu durata perioadei de pregatire.


Nicolaescu sustine ca Ministerul Sanatatii lucreaza la un act normativ care sa ofere o sansa medicilor, care nu iau examenul de rezidentiat sau de specialitate. "Cei ce nu vor lua rezidentiatul vor avea posibilitatea sa lucreze in spitale maximum 3 ani, sub indrumarea unor profesori, perioada in care vor fi platiti ca medicii rezidenti si vor avea inca o sansa de a se prezenta de 3 ori la examenul de rezidentiat. Rezidentii care nu iau examenul de specialitate vor beneficia de acelasi regim, insa pe o perioada nelimitata de timp".

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • larisa1985 pe 12 Mar 2008, 14:17
    Pentru Cristina

    Buna Cristina, sunt unul dintre redactorii de la Topsanatate, vreau sa iti propun sa scrii pe site (cat timpul iti permite), si bineinteles, contra cost. Daca esti interesata te rog sa imi trimit un mail la adresa larisa.gheorghe@imedia.ro si vorbim mai multe. Numai bine si sper sa citesti mesajul meu fiindca am avea nevoie de un colaborator pentru a scrie pe afectiuni si boli.

    0
    0

  • cristina pe 11 Mar 2008, 18:28
    Post de medic MF

    Am terminat acum in ianuarie 2008 rezidentiatul pe MF, pt care am dat examen cand erau 2/loc. De 4 luni de cand am luat specialitatea incerc sa imi gasesc un post de medic de MF, dar nimik. Noi ce facem, cei care am terminat rezidentiatul? Ca posturi nu se scot, putem sa dam examen si noi pe posturile ce se vor scoate pt 22 iunie? Si cat si cum vom plati noi 2000 de euro? Ce sanse avem ?

    0
    0

  • razvan angelescu pe 28 Ian 2008, 19:56
    Rezidentiat pe post

    Rezidentiatul trebuie sa fie la fel pentru toti. Tinerii care termina facultatea au sansa lor, dar si ceilalti trebuie sa aiba aceleasi drepturi/sanse!!!

    0
    0

  • bla pe 7 Dec 2007, 20:02
    Rezi 2008

    Rezidentiatul pe medicina dentara este o hotie fara margini. Este incredibil ceea ce se intampla, iar la tv apare doar "batjocura la care sunt supusi saracii rezidenti la repartitie". Cum ramane cu batjocura de un an in care te pregatesti pentru un examen care se ia pe spaga sau noroc chior. De ce avem 2400 de pagini de invatat cand MG-istii au 800? Cine sunt incompetentii care aproba o astfel de bibliografie? Este imposibil de invatat o astfel de materie, pentru a putea spune ca iei 100%. Atunci de ce se mentine aceasta bibliografie mizerabila, in care ineptiile, redundanta si detaliile nesemnificative sunt de-a drepul umilitoare. Sunt mentinute pt a se favoriza spaga si hotia acestui examen odios la care valoarea si inteligenta nu au nimic de-a face cu succesul. De ce se mentine aceasta bibliografie imposibila cu mii si mii de detalii daca grilele care vin sunt de cultura generala si doar "cateva" cu schepsis, pe care le rezolva doar cine trebuie? De ce vin grilele preponderant din anumite subiecte? Ca sa fie cat mai putin obiectiv examenul nu? Unul citeste 2200 de pagini si pica, iar altul citeste 300 si ia. Mi se pare normal intr-o tara in care nesimtirea si hotia sunt ridicate la rang de virtuti. De ce sa mentin in bibliografie cariologia, protetica, endodontia, parodontologia cand specializarile sunt numai 2: chirurgie si ortodontie? De ce? Este o jecmaneala nenorocita rezidentiatul, iar cei care se ocupa de el ar trebui scalpati pentru ca isi bat joc exact de cei mai valorosi.

    0
    0

  • danciu diana pe 30 Nov 2007, 10:07
    Rezidentiat 2008

    -sigilarea numelui concurentului la rezidentiat-caci e concurs! -de ce anonimii din listele cu rezultatele la rezidentiat au majoritatea aceeasi medie cu alt candidat!?oare nu a fost introdusa in calculator aceeasi grila? -de ce se accepta mutari ale rezidentilor, dupa ce singuri au ales centrul?-asta se face...tot pe contributii!!! -pe cand transparenta la acest examen? -rezultatele fiind cunoscute de la ora 14,30 dumunica - DE CE SAU AFISAT DOAR DUPA 4ZILE?, TREBUIAU AFISATE CELE PRELIMINARE SI APOI DUPA CONTESTATII!!! asa spune regulamentul!!! -cand BIBLIOGRAFIA nu ii va mai FAVORIZA PE CEI de la BUCURESTI??!!!ESTE O BIBLIOGRAFIE 99%-BUCURESTEANA!!!DE CE??? -POATE VA TINE CONT CINEVA DE ACESTE SUGESTII CARE AR MAI INDREPTA LUCRURILE!!! -ASTEPTAM RELATII DESPRE REZIDENTIATUL 2008 DIN TIMP!!!-CU MULTUMIRI PT. POSIBILITATEA DE A AVEA O PARERE...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod