Recuperare medicala cu aparatura de muzeu

Clinica de Balneofizioterapie din Timisoara are dotari din 1910

Aparatele au fost reparate zeci de ori

Dispozitive de dinainte de primul razboi mondial, improvizate de pacienti sau medici inventivi, scripeti ruginiti, saltele rupte, bastoane de gimnastica din cozi de matura si obiecte pentru exercitii aduse de pacienti de acasa - acestea sunt o parte din dotarile sectiei de kinetoterapie de la cea mai mare policlinica de balneofizioterapie din tara, aflata la Timisoara.
Kinetoterapeutii s-au obisnuit si ei cu aceste conditii din moment ce sectia nu a primit dotari de zeci de ani. La Clinica de Balneofizioterapie din Timisoara, cea mai mare din tara in sistem ambulatoriu, vin la tratament, zilnic, in medie 60 de pacienti internati si 50 in ambulatoriu.
Tot mai multi sunt tineri, cu probleme la coloana vertebrala. Din cauza pozitiei la calculator, varsta celor care ajung sa faca diferite tratamente de fizioterapie a scazut de la an la an. Alexandra Martin a ajuns la clinica de stat dupa ce a constatat ca tratamentul de recuperare la un cabinet privat o va costa peste 5.000 lei. Cand a intrat in sectia de kinetoterapie insa, a avut impresia ca s-a intors in timp. Intr-o sala mica erau inghesuite niste mese, trei saltele acoperite cu cearsafuri, o bicicleta ergonomica si alte aparate pe jumatate ruginite, folosite in scripetoterapie.

Bicicleta de un secol

“In ultimii 20 de ani am primit doua mese. Ne-am cumparat singuri o bicicleta, am schimbat saltelele, dar cred ca va trebui sa le schimbam din nou, pentru ca nici nu sunt foarte bune si gradul de uzura e mare”, mentioneaza Adriana Mihale, kinetoterapeut principal.
“Avem niste patine aduse de noi de acasa, de la copii. Bastoanele pentru gimnastica medicala sunt, de fapt, cozi de matura. Bicicleta cea veche a fost reparata de zeci de ori, cu piese de la pacientii care ne-au trecut pragul. Ce sa facem? Am devenit inventive, am improvizat, daca alte posibilitati nu avem…”, mai spune medicul.
Imediat dupa Revolutie, la clinica au venit niste englezi care au vrut sa ia doua dintre obiecte pentru a le expune la muzeul de aparate medicale de la Londra. Ei ofereau, la schimb, sa doteze cinci sali de kinetoterapie cu aparatura de ultima generatie. “Nu le-am dat. Nu mai stiu de ce. Eram in perioada cand spuneam ca nu ne vindem tara”, isi aminteste medicul kinetoterapeut.
Alte oferte atat de atragatoare nu au mai venit de atunci, iar bicicleta ergonomica veche de un secol si aparatul pentru recuperarea incheieturilor mainii au fost urcate si coborate din pod, in asteptarea altora, de la Ministerul Sanatatii. Nu s-a primit nimic, asa ca aparatul pentru mana a fost invelit in tifon ca sa nu raneasca pacientii, iar bicicleta, care nu poate regla nici o viteza, a fost “dotata” cu piese de motocicleta.

Donatii de la tineri

In urma cu cateva luni, Alexandra Martin, care este si primar al elevilor timisoreni, impreuna cu Consiliul Local al Tinerilor, a pornit o campanie de strangere de fonduri pentru echiparea sectiei de kinetoterapie si gimnastica medicala. Cu ajutorul sponsorilor, trei firme mai mari din oras, si a timisorenilor, s-a reusit strangerea a 5.500 lei, bani care sunt mana cereasca pentru clinica.
“Investitiile in aceasta sectie au fost extrem de putine. Cel mai mult ne-au ajutat pacientii, dar, practic, de doua decenii nu s-a facut mare mare lucru. Trebuie sa schimbam aproape tot, pentru ca aparatele nu mai fac fata uzurii fizice si morale”, a precizat conf. dr. Dan Nemes, seful Clinicii de Balneofizioterapie a Spitalului Municipal din Timisoara.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod