Minunea care-i scapa pe diabetici de injectii



Numarul spitalelor din Romania in care se pot face transplanturi de pancreas sau de celulele pancreatice, operatii vitale pentru bolnavi care sufera de diabet de tip 1, va creste in perioada urmatoare. Agentia Nationala pentru Transplant a propus printr-un ordin ca astfel de operatii sa se faca si in Capitala, la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Fundeni.

Pana acum, astfel de transplanturi s-au facut la Cluj, iar la Constanta medicii au transplantat celule pancreatice, printr-o metoda pusa la punct impreuna cu specialisti americani.

Prin acelasi ordin s-a stabilit lista celor 11 spitale in care se vor putea preleva organe de la persoane aflate in moarte cerebrala.

Operatia va fi posibila la Bucuresti in sase luni

Transplantul de pancreas se va putea face si in Capitala. "Foarte probabil in prima jumatate a acestui an. Mai sunt de rezolvat cateva probleme de logistica. Intentionam sa facem atat transplant de celule pancreatice, cat si transplant de pancreas", ne-a declarat seful Sectiei de Anestezie Terapie Intensiva de la Institutul Clinic Fundeni, profesor doctor Dan Tulbure.


La Cluj au beneficiat pana acum de aceasta metoda de tratament sapte pacienti. "Am facut primul transplant de pancreas din Romania in 2004. In sase cazuri am facut si transplant de pancreas si de rinichi, iar in altul doar de pancreas", ne-a declarat profesor doctor Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj. In acest moment alte 64 de persoane sunt pe lista de asteptare.

"Selectia celor care primesc organul trebuie facuta cu foarte mare atentie, iar donatorii trebuie sa aiba sub 50 de ani, sa nu fi fost consumatori de alcool etc.
Procedurile sunt mult mai complexe decat in cazul unui transplant de rinichi", afirma profesorul Lucan.

Transplant de celule realizat cu sprijin american

Pe de alta parte, specialistii constanteni au realizat pana acum patru transplanturi de "insule de celule betapancreatice", in colaborare cu Universitatea California din Los Angeles. Metoda consta in prelevarea celulelor producatoare de insulina de la pancreasul unei persoane decedate si injectarea lor intr-o vena abdominala. Celulele transplantate produc apoi insulina.


"Pentru acest an ne-am propus sa realizam inca 10 astfel de operatii. In strainatate s-au facut inclusiv transplanturi de celulele pancreatice de la parinti la copii care sufereau de diabet de tip 1", afirma profesor doctor Vasile Sarbu, seful Clinicii Chirurgie 2 de la Spitalul Judetean Constanta.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aura pe 28 Aug 2014, 10:32
    timpul trece...

    ... oare cand o sa putem dormi linistiti ca nu facem hipo in somn????

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod