Protectia drepturilor pacientilor



Un proiect de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului de Stat pentru Protectia Drepturilor Pacientilor isi propune sa apere drepturile pacientilor, de multe ori incalcate in Romania. Astfel, oficiul are ca atributii principale: monitorizarea respectarii drepturilor pacientilor de catre institutiile din domeniul sanatatii; ajuta pacientii in obtinerea beneficiilor maxime din serviciile medicale; intocmeste liste cu persoanele si institutiile care au incalcat drepturile pacientilor; raspunde plangerilor; informeaza populatia prin internet cu privire la legislatie etc.
Conform proiectului, in fiecare centru regional, raportat la numarul de paturi, vor activa persoane responsabile de supravegherea respectarii si protejarii drepturilor pacientilor denumite consilieri pentru drepturile pacientilor. Acestia ofera consiliere si asistenta pacientilor, primesc si examineaza plangerile venite, unele dintre ele fiind trimise Comitetului de Examinare a Reclamatiilor etc. Consilierii nu au dreptul sa dispuna masuri administrative sub forma de sanctiuni care sunt de competenta Ministerului Sanatatii, Colegiului Medicilor, directiei spitalului etc.
Motivele infiintarii acestui oficiu sunt legate de faptul ca in Romania nemultumirile fata de serviciile medicale sunt o constanta determinata de situatia financiara percara a sistemului sanitar. Pacientii se confrunta adesea cu numeroase cazuri de malpraxis sau conditionarea actului medical. Statul trebuie sa intervina si sa corecteze disfunctionalitatile din societate si este nevoie, se arata in expunerea de motive, de infiintarea unui oficiu de stat a carui principala grija trebuie sa fie protectia drepturilor, vietii si sanatatii pacientilor.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Hippocrates pe 26 Iun 2006, 17:25
    asa ceva trebuia facut demult

    in sfarsit apare o institutie care sa apere si supravegheze respectarea drepturilor pacientilor , asa ceva trebuia facut imediat dupa 1989 !!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod