Programul pentru sanatatea mintala a copiiilor si adolescentilor

In cursul anului 2007 se va derula un program care are menirea de a sustine sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor.
Primul prgram de profilaxie in patologia psihiatrica si psihosociala a copilului si adolescentului cu ADHD si tulburari de spectru autist face parte din Programul National de Sanatate Mintala, finantat de Ministerul Sanatatii Publice din Romania.

Prin desfasurarea acestui proiect, Ministerul Sanatatii Publice trage un semnal de alarma asupra importantei care trebuie acordata sanatatii mintale inca de la varstele mici. ADHD (sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie) si tulburarea de spectru autist sunt doua dintre cele mai inalnite tulburari psihologice si psihosociale la copii si adolescenti.


Anuntul publicat in Monitorul Oficial precizeaza ca urmatoarele activitati vor fi finantate de  Ministerul Sanatatii Publice si se vor desfasura in cadrul clinicilor de psihiatrie a copilului si adolescentului din Bucuresti, Cluj Napoca si Timisoara: dezvoltarea de servicii specializate pentru tulburarile de spectru autist si ADHD (copiii cu aceste tulburari si parintii acestora vor fi inclusi in tratament psihosocial specializat), redactarea si editarea de brosuri pentru parintii copiilor cu tulburari de spectru autist si ADHD, instruirea de profesionisti in tratamentul specializat al tulburarilor de spectru autist si ADHD, instruirea de formatori nationali in tratamentul psihosocial al tulburarilor de spectru autist, ADHD si a copiilor cu probleme psihosomatice.

De asemenea, programul va acoperi achizitionarea de instumente de psihodiagnostic clinic pentru tulburarile de spectru autist si ADHD, elaborarea de curicule de formare in tratamentul psihosocial al tulburarilor de spectru autist, tratamentul comportamental in ADHD si tratamentul psihologic al reactiilor psihologice ale copiilor cu probleme psihosomatice.

ADHD este o tulburare neurobiologica atribuita unei intarzieri de dezvoltare a conexiunilor cerebrale, afectand inhibitia si autocontrolul.
Inatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea reprezinta simptome cheie. Un copil cu ADHD este distras cu usurinta, isi duce cu greu sarcinile la bun sfarsit si are dificultati in a-si relua sarcinile, daca este distras. Diagnosticul precoce este important in profilaxia ADHD; cu cat tulburarea este identificata mai din timp, cu atat este mai usor de tratat.

Proiectul este desfasurat in colaborare cu Catedra de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului a UMF "Carol Davila" - Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof.
Dr. Alexandru Obregia" Bucuresti, Catedra de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului a UMF "Iuliu Hatieganu" - Clinica de Psihiatrie Pediatrica cu Compartiment de toxicomanie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru copii Cluj-Napoca si Catedra de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului a UMF "Victor Babes" - Clinica de Neuropsihiatrie a Copilului si Adolescentului Timisoara.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Boldan Teodora pe 7 Nov 2007, 14:19
    copilul meu are ADHD

    si copilul meu are ADHD ma bucur mult sa aud ca exista acest proiect pentru a sprijini copiii si parintii copiilor cu ADHD

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod