Postasul vine cu scrisori de informare despre gripa porcina

Romanii vor primi prin posta scrisori de informare de la Ministerukl Sanatatii care-i ajuta sa cunoasca mai multe detalii despre noul virus gripal si sa stie ce trebuie sa faca in caz de nevoie.
Ultimele date oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca numarul cazurilor de gripa porcina se ridica la 787m dintre care 20 de decese. Dar vestea buna este aceea ca exista si doua cazuri de vindecare confirmate de OMS: cel al unui mexican si al unui italian.

In Romania, autoritatile sustin in continuare ca nu exista niciun caz de infectare cu noul virus gripa. "Vreau sa anunt oficial ca in acest moment nu exista niciun caz de imbolnavire cu virusul AH1N1 si nu exista niciun caz de suspiciune. Pana astazi la ora 12.00 nu se confirma prezenta virusului pe teritoriul Romaniei, dovada ca sistemul de sanatate publica functioneaza rapid si eficient", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac care mai adauga ca in prezent avem capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale si ca Romania poate sa produca vaccinul in trei luni de la izolarea tulpinii la nivel international (lucru posibil in jurul datei de 20 mai).


Farmaciile au in continuare interdictie sa vanda anumite tipuri de medicamente antivirale pentruca rezervele sa fie suficiente in cazul in care virusul gripal ajunge si la noi in tara.


Gripa umana cu noua tulpina de virus

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gripa porcina este o afectiune respiratorie cu un grad ridicat de contagiozitate care afecteaza in special porcii din crescatorii. Noul virus gripal A(H1N1) se transmite la persoane in acelasi mod ca si virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoana la persoana din picaturile raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta, sau indirect atunci cand picaturile sau secretiile din nas sau gat ajung pe maini sau pe alte suprafete care sunt atinse de alte persoane care isi duc apoi mana la gura sau nas.

Simptomele noii gripe A(H1N1) la om sunt in general asemanatoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febra, simtome respiratorii cum ar fi tuse si secretii nazale, dureri in gat, eventuale ale simtpome cum ar fi: dureri generalizate (in special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseala, voma sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate in unele din recentele cazuri de gripa cu noul virus.
In anumite cazuri este posibila aparitia unor complicatii grave chiar si la persoane sanatoase infectate cu noul virus.

Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate si prelucrate termic in mod corespunzator.

Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicatiile antivirale cum ar fi inhibitorii de neuraminidaza (oseltamivir si zanamivir) si la medicamentele antivirale mai vechi (amantadine). Noul virus gripal este susceptibil la inhibitorii de neuraminidaza, insa este rezistent la amantadine. Ministerul Sanatatii nu se recomanda ca persoanele sanatoase sa ia medicamente antivirale ca masura de precautie.


Ce masuri de prevenire trebuie sa luam?

Ministerul Sanatatii ne recomanda sa avem mare grija la igiena personala (in special sa ne spalam pe maini cu apa calda si sapun), sa folosim batista personala pentru stranut si tuse, sa nu luam medicamente fara o recomandare din partea unui medic si sa amanam pe cat posibil calatoriile in zonele afectate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod