Pneumonia, mai rea decat gripa

MEDICUL DE FAMILIE Gripa poate sa determine complicatii la orice varsta. Cele mai expuse categorii sunt insa copiii, persoanele cu imunitatea scazuta, bolnavii cu afectiuni cronice (diabet, boli pulmonare, afectiuni cardiovasculare), persoanele peste 65 de ani. Fata de populatia generala, diabeticii fac de sase ori mai frecvent forme complicate de gripa, la aceasta categorie de bolnavi numarul de internari din cauza gripei fiind mult mai mare. "Gripa este o afectiune cu raspandire epidemiologica si cu cale de raspandire aerogena, care are un impact brutal asupra organismului.
In forme usoare, gripa presupune o stare febrila, dureri in gat, dureri de cap, o scadere a fortei musculare. Pe un teren imunitar scazut, in cazul bolilor cronice, dar si in cazul copiilor si batranilor, poate evolua in bronsita, pneumonie, poate afecta sistemul cardiovascular. In unele cazuri, complicatiile gripei pot fi chiar fatale", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Suprainfectii bacteriene Daca nu se agraveaza, simptomele gripei dureaza intre cinci si sapte zile.
In prima faza, gripa poate fi periculoasa prin febra si modificarile cardiorespiratorii. Dupa faza acuta urmeaza perioada de convalescenta, in care apar astenia, tusea si in care organismul are o receptivitate crescuta la infectii bacteriene, ca urmare a scaderii imunitatii. Suprainfectiile cu bacterii sunt cele mai intalnite complicatii ale gripei si apar din cauza afectarii tesutului protector al cailor respiratorii, care astfel devin sensibile la agentii patogeni. Complicatiile se instaleaza de obicei dupa ce starea generala a pacientului pare sa se fi imbunatatit.
Febra reapare brusc, reapar, de asemenea, durerile in piept, frisoanele, durerile in gat, tusea cu expectoratii, uneori chiar convulsiile. Complicatiile gripei pot merge de la o usoara iritare a cailor respiratorii pana la suprainfectii bacteriene pulmonare. Iritarea cailor respiratorii poate dura mai multe saptamani si se manifesta prin tuse si greutate in respiratie la efort fizic. Cei mai expusi la asemenea complicatii sunt bolnavii cu astm bronsic sau bronsita cronica. In aceste cazuri este indicat tratamentul cu bronhodilatatoare si antitusive.
Radiografia pulmonara Pneumonia virala cu insuficienta respiratorie acuta este cea mai frecventa suprainfectie bacteriana care apare dupa gripa. Pneumonia se declanseaza mai ales la cei cu boli cronice, la varstnici, copii sau fumatori. Aceasta infectie variaza de la o forma usoara
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod