Plamanul portabil: alternativa la transplant

Oamenii de stiinta au confectionat un plaman portabil care ajuta persoanele cu probleme respiratorii sa duca o viata normala, informeaza BBC News Online.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Swansea au creat un dispozitiv care oxigeneaza sangele in afara corpului inainte sa intre in plamani.

Plamanul artificial imita functiile unuia adevarat, prin introducerea oxigenului si eliminarea dioxidului de carbon din sange. "Este important sa facem un aparat care sa ajute oamenii, in loc sa ii imobilizeze intr-un scaun cu rotile si un tub de oxigen, astfel incat, acestia sa poata merge si sa se ingrijeasca singuri", a declarat profesorul Bill Johns, coordonatorul proiectului.


Potrivit Fundatiei pentru Plamani din Marea Britanie, exista peste 40 de boli care pot afecta plamanii si caile respiratorii. Printre acestea se numara cancerul, tuberculoza, astmul, bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), fibroza chistica, apneea, gripa aviara si altele. Cercetatorii spun ca, pe termen lung, aparatul s-ar putea dovedi o alternativa la transplant, oferind o sansa persoanelor care sufera de emfizem pulmonar si fibroza chistica.

Cercetatorii estimeaza ca aparatul va fi disponibil in cativa ani.

Vezi un film de prezentare

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod