Pilula care bate cancerul la san



O noua pilula contraceptiva care ar putea reduce riscul de cancer la san si de boli cardiovasculare va fi disponibila in urmatorii cinci-zece ani. Mai mult, pilula ar putea pune capat simptomelor premenstruale sau altor afectiuni ginecologice, a afirmat recent David Baird, profesor la Universitatea din Edinburgh, citat de publicatiile "The Times" si "The Independent". Totusi, exista si unele companii farmaceutice care se opun unei eventuale comercializari ale acestei pilule, deoarece ea contine o substanta care, in doze mari, provoaca avortul.
Mai putine efecte secundare Aceste contraceptive moderne nu contin hormoni feminini, scad riscul formarii cheagurilor de sange si au capacitatea de a inlatura simptomele sindromului premenstrual, arata rezultatele studiilor facute pe un lot de 90 de femei din Scotia, Africa de Sud, China si Nigeria. Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh (UK) sustin si faptul ca aceste contraceptive vor avea putine efecte secundare si ca vor fi cel putin la fel de eficiente ca si cele de pana acum. Doze mici de substante periculoase Pilula "cea noua" functioneaza pe alte principii decat contraceptivele obisnuite, avand in compozitia sa o substanta numita mifepriston.
Substanta, cunoscuta si sub denumirea RU 486, este folosita in avorturi, dar este mai putin periculoasa atunci cand se foloseste in doze de o suta de ori mai mici. "Acesta s-ar putea sa fie cel mai mare obstacol in a aduce pilula pe piata pentru ca vor aparea proteste din partea celor care se opun avorturilor", a spus David Baird, endocrinolog la Universitatea din Edinburgh. Daca rezultatele obtinute pana acum se vor confirma si prin studii mai ample, milioane de femei din toata lumea vor beneficia de o pilula sigura, care sa le protejeze de sarcini nedorite, dar si de alte afectiuni, cum este cancerul mamar, sustin expertii.
"Daca putem sa venim pe piata cu o pilula care sa reduca riscurile cancerului la san, toate femeile o vor lua fie ca au sau nu nevoie de contraceptie", sugereaza Anna Glasier, specialist in sanatatea reproductiva si sexuala, profesor la Universitatea Edinburgh din UK. Contraceptivele actuale, folosite de 85 de milioane de femei din intreaga lume, contin hormonii estrogen si progesteron care impiedica ovulatia si previn aparitia sarcinii.
Potrivit specialistilor, estrogenul poate creste riscul de cancer la san si de boli cardiovasculare, ducand la complicatii precum trombozele vasculare (ingustarea vaselor de sange).
Desi specialistii spun ca doar o mica parte din femei ar fi supuse acestui risc, unele studii au aratat ca femeile care iau pilule prezinta un risc de 24% de a face cancer la san.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valericanicolescu pe 30 Mar 2006, 11:18
    pana....

    Pana se fabrica pilulele mor cancerosiiii.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod