Peste 2200 de femei mor anual de cancer de col uterin

Romania se situeaza pe locul intai in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin, cu peste 2200 de decese inregistrate anual. In fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 3000 de noi cazuri de cancer de col uterin, in diferite stadii de evolutie.
Comparand datele unui studiu efectuat in 2006 cu cele obtinute anul trecut in urma unei cercetari de piata efectuata de compania GFK "nivelul de cunoastere este mai ridicat decat acum 2 ani, insa unul relativ mic. Daca in 2006 doar 47% dintre femei au auzit de testul Babes-Papaniculaou si rolul lui in prevenirea cancerului de col uterin, in anul 2008 numarul lor a crescut cu foarte putin ajungand la 66%. Cercetarea din 2006 arata ca doar 10% dintre femei si-au facut vreodata testul Papanicolaou, iar pana in 2008 numarul lor a crescut pana la 26%", specifica Marina Udroiu, cercetator in cadrul companiei GFK Romania.

Ingrijorator este si faptul ca mai mult de jumatate (65%) dintre persoanele intervievate in cadrul cercetarii de anul trecut nu cunosc cauzele cancerului de col uterin, iar "54% considera ca ele nu vor face cancer la colul uterin mergand pe optimismul ca nu au mai avut cazuri in familie sau ca sunt sanatoase, si doar 8% declara acest lucru argumentand ca efectueaza un control ginecologic regulat", precizeaza prof.
dr. Rodica Anghel, medic primar oncologie-radioterapie si directorul Institutului Oncologic Bucuresti.


Multe cazuri sunt depistate in stadiul avansat

Prof. Dr. Radu Vladareanu, seful clinicii de obstretrica - ginecologie la Spitalul Elias din Bucuresti atrage atentia ca ne situam pe primul lor in Europa in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea din cauza cancerului de col uterin "pozitie care se datoreaza in primul rand ignorantei. Pacientele sunt depistate cu cancer de col uterin din intamplare si de cele mai multe ori in stadii foarte avansate, care implica interventii invazive. Acest fenomen are implicatii sociale si economice puternice. La costurile sociale, reprezentate de scaderea populatiei feminine active profesional si mame cu rol determinant in educarea viitoarei generatii, se adauga costurile de tratament cu mult mai ridicate fata de cele de preventie".


Infectia cu virusul papiloma uman si cancerul cervical

"Legatura de cauzalitate dintre infectia cu virusul papiloma uman si cancerul de col uterin a fost demonstrata fara niciun dubiu de virusologul german Prof.
Dr. Harald zur Hausen, descoperire pentru care i s-a acordat Premiul Nobel pentru medicina in 2008. Situatia dramatica a cifrelor referitoare la cancerul de col uterin se poate schimba, acesta fiind singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin screening periodic si vaccinare
", a afirmat Prof. Dr. Adrian Streinu - Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este o ocazie in plus de a reaminti femeilor care nu au facut in ultimele 6 luni testul Papanicolaou sa faca o vizita medicului lor ginecolog si sa le recomande acelasi lucru prietenelor, mamelor si fiicelor.


Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este un eveniment paneuropean initiat de Asociatia Europeana pentru Cancer Cervical (ECCA) care se desfasoara si in Romania pentru al treilea an consecutiv, cu sprijinul GlaxoSmithKline. In cadrul saptamanii sunt programate mai multe actiuni de informare a publicului privind posibilitatea prevenirii cancerului de col uterin prin screening si vaccinare, precum si distribuirea de materiale informative, la nivel national.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod