Partenerul, arma contra cancerului

Sprijinul partenerului de cuplu ajuta persoanele atinse de cancer de san sau cancerul vezicii urinare sa traiasca mai mult. Aceasta este concluzia unui amplu studiu realizat in Statele Unite pe un esantion reprezentativ de 6.000 de persoane. Cercetatorii au dovedit ca viata armonioasa de familie are efecte benefice asupra sanatatii: persoanele casatorite risca mai putin sa sufere de boli cardiovasculare, diabet. Recent, doctorul John Gore si colegii sai de la Universitatea din California au demonstrat ca sustinerea morala si dragostea partenerului de viata pot stimula sistemul imunitar al sotului/ sotiei, care astfel are mai multe sanse de a invinge cancerul.
STATISTICI. Cancerul de san si cancerul de vezica urinara se numara printre cele mai frecvente in lume. Pe de alta parte, fac parte din categoria neoplasmelor care, descoperite cat mai devreme, se pot trata cu sanse mari de reusita. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de san afecteaza o femeie din 11. Cancerul din sfera urinara reprezinta 10% dintre cazurile de neoplasm la barbati si 4% la femei. La ora actuala, alaturi de progresele medicinei, se pune accentul pe dimensiunea umana a tratarii cancerului. Astfel, dragostea si intelegerea acordate pacientilor de familie, prieteni, apropiati contribuie la invingerea acestei maladii.
STUDIU. Doctorul John Gore de la Universitatea din California (UCLA) a analizat datele privind 6.000 de pacienti (barbati si femei), tratati intre 1983 si 2000 pentru un cancer de vezica urinara. Cercetatorul a ajuns la concluzia ca celibatarii prezentau un risc cu 26% mai mare de a deceda, in raport cu pacientii casatoriti. Persoanele vaduve aveau de asemenea sanse reduse de a supravietui. Doctorul Gore si colegii sai explica fenomenul prin faptul ca partenerul isi poate indemna sotul/sotia afectat/a de boala sa consulte medicul imediat ce simptomele isi fac aparitia.
De asemenea, il poate ajuta pe bolnav sa renunte de obiceiurile rele precum fumatul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul
STIL DE VIATA
Un alt studiu realizat de Centrul national de statistici medicale din Statele Unite arata ca persoanele casatorite adopta obiceiuri de viata mai sanatoase decat cele celibatare, divortate sau vaduve. Familistii fumeaza mai putin, consuma mai putin alcool si sunt mai activi din punct de vedere fizic. In schimb, barbatii casatoriti sunt mai predispusi la obezitate decat ceilalti. Charlotte Schoenborn a interogat 127.545 de adulti.
58,2% dintre ei erau casatoriti, 10,4% erau separati sau divortati, 19% nu au fost niciodata casatoriti si 5,7% traiau in concubinaj. Rezultatele au evidentiat ca un adult casatorit din cinci fumeaza, contra patru celibatari din zece. De asemenea, starea generala de sanatate a familistilor este mai buna, sufera mai putin de dureri de cap sau stari depresive.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod