Părinţii care refuză vaccinarea copiilor "au ajutat" epidemia de pojar din California

Campaniile de vaccinare au eradicat pojarul, dar mişcarea de rezistenţă a unor părinţi a permis apariţia unei epidemii, relevă studiul citat


Deşi rata de vaccinare la nivel naţional împotriva pojarului, oreionului şi rubeolei este de circa 92% în Statele Unite ale Americii, există comunităţi cu grupuri de copii care nu sunt vaccinaţi deloc sau doar parţial, unde o epidemie este mult mai probabil să se producă.

Experţii spun că pragul ridicat privind vaccinarea necesară imunităţii de grup - ideea potrivit căreia o comunitate cu un grad ridicat de imunizare face foarte dificilă răspândirea unei boli - este necesar din cauză că pojarul este una dintre maladiile cele mai contagioase.

Autorităţile îndeamnă cetăţenii să se vaccineze: "Vaccinul împotriva pojarului este sigur şi foarte eficient şi este cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastră şi familia dumneavoastră".

În ianuarie, Anne Schuchat, director al Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii din cadrul CDC, a catalogat epidemia drept "un semnal de alarmă pentru a ne asigura că vom împiedica pojarul să câştige teren în Statele Unite ale Americii".

Oficialii din sănătate au declarat pojarul ca fiind eradicat în Statele Unite în 2000, după ce decenii de eforturi privind vaccinarea intensivă a copiilor a dus la vaccinarea pe scară largă a populaţiei.

Dar o revenire a bolii în ultimii ani - legată de o dezvoltare a unei mişcări în rândul părinţilor bogaţi şi cu studii superioare care se opun vaccinării copiilor, de multe ori susţinând în mod greşit că vaccinurile sunt legate de instalarea unor handicapuri mintale - a declanşat îngrijorarea autorităţilor din domeniul sănătăţii publice.
În 2014, SUA a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de pojar din ultimii 20 de ani, relatează publicaţia citată de Mediafax.

Pojarul se transmite prin tuse, strănut şi contact cu o persoană bolnavă sau cu obiecte şi suprafeţe contaminate. Boala este contagioasă cu patru zile înaintea apariţiei erupţiilor cutanate şi la patru zile după aceea. Pojarul şi complicaţiile sale, printre care se află encefalita şi orbirea, au fost legate de 145.700 de decese la nivel mondial în 2013.


Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod