Ortopedie computerizata



Pentru prima data in cadrul unei interventii chirurgicale pentru protezarea articulatiei genunchiului, medicii ortopezi din Timisoara vor folosi un sistem de navigatie computerizat. Potrivit prof. dr. Dan V. Poenaru, seful Clinicii II Ortopedie, cel care va participa la aceste interventii, ce se vor defasura azi si maine, acest sistem de navigatie computerizata reuseste sa alinieze oasele perfect, eliminand "erorile umane" care puteau interveni in anumite operatii. Ieri, specialistii au realizat o simulare a operatiilor care se vor desfasura zilele urmatoare. Aparatul folosit in aceste interventii, care costa 170.000 de dolari, ar putea fi cumparat de spitalul din Timisoara.
Operatia dureaza doar doua ore "Sistemul de navigatie Stryker - modul pentru genunchi - este proiectat pentru a planifica si ghida intraoperatoriu pentru chirurgie deschisa percutanata, asistata de computer. Sistemul este utilizabil pentru orice pacient si in orice situatie patologica deoarece foloseste ca sisteme de referinta structuri rigide, cum ar fi de exemplu femurul, tibia si pelvisul", ne-a explicat prof. dr. Dan V. Poenaru. Mai exact, pe un tub se introduce o camera de luat vederi cu ajutorul careia medicul urmareste pe ecran articulatia, spre exemplu, iar pe un alt tub se introduc instrumente minuscule folosite in interventia chirurgicala propriu-zisa.
Pentru ca nu are nevoie de folosirea suportului imagistic (radiografii sau tomografie computerizata), sistemul de navigatie Stryker faciliteaza luarea unei decizii corecte in ce priveste alinierea oaselor, fara a mai exista riscul aparitiei unor complicatii din cauza unor erori ale medicilor. O astfel de operatie dureaza numai doua ore, iar pentru pacienti are foarte multe beneficii datorita acuratetii interventiei. Util in scolioze si fracturi Sistemul Stryker poate fi folosit pentru protezarea articulara interna a soldului si genunchiului, precum si in interventiile chirurgicale pentru corectarea diformitatilor coloanei vertebrale (scolioze) ori pentru stabilizarea fracturilor osoase foarte complexe.
Sistemele de navigatie computerizata pentru chirurgia ortopedica este folosit pe scara larga in spitale din Europa si America de Nord.
In acest moment, specialistii timisoreni negocieaza cu reprezentantii Universitatii de Medicina din Timisoara si cu conducerea unitatii medicale cumpararea aparatului Stryker. Implanturi usor de asimilat "Exista tot felul de placi, suruburi, cuie din ce in ce mai compatibile cu osul si mai usor de asimilat de catre organism, precum si substante care stimuleaza cresterea osoasa. Tendinta in ortopedie este de a apela din ce in ce mai mult la acest gen de dispozitive", declara dr.
Marius Filip, ortoped la Spitalul Universitar din Bucuresti, adaugand ca accentul ar trebui sa se puna pe achizitionarea unor implanturi moderne, care sa permita o recuperare rapida a pacientilor. In spitalul Universitar din Bucuresti, sustine medicul, investitiile au vizat in special aparatura radiologica, ecografica si artroscopia. (Mihaela Naftanaila)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod