Fumatul pasiv creste riscul de aparitie a diabetului

Este cunoscut faptul ca fumatul pasiv este foarte nociv pentru plamani, insa un studiu recent a sugerat ca ar creste riscul de aparitie a diabetului. Un studiu de lunga durata efectuat pe un esantion reprezentativ de 4.500 de barbati si femei a evidentiat ca incidenta intolerantei la glucoza - un precursor al diabetului in care pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina pentru a regla nivelul zaharului din sange - a fost asociata cu fumatul pasiv

Dupa 15 ani de experimente, cercetatorii au descoperit ca fumatorii prezinta cel mai ridicat risc de intoleranta a glucozei, iar in 22% dintre cazuri s-a dezvoltat boala.
17% dintre pacientii nefumatori, insa expusi fumului de tigara au dezvoltat boala, o rata mai mare de 14% fiind prezenta in cazul acelori fumatori care au renuntat la tutun. Numai 12% dintre pacientii care nu au fumat niciodata au prezentat intoleranta la glucoza. De asemenea, rezultatele au relevat faptul ca albii sunt mai expusi riscului decat afro-americanii. Aceste rezultate au fost publicate pe 8 aprilie a.c. in Jurnalul Britanic de Medicina. Experimentele au demostrat ca in cazul fumatorilor exista o legatura directa cu numarul tigarilor fumate si incidenta intolerantei la glucoza.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod