OMS: Balcanii reprezinta bastionul tabagismului

O treime din decesele barbatilor din Romania si Bulgaria pot fi atribuite fumatului, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care constata in ultimul sau raport ca Balcanii sunt bastionul tabagismului in Europa. "In aceasta parte a Europei se fumeaza cel mai mult", afirma Marc Danzon, directorul OMS Europa, citat de AFP. Printre cauzele acestui fenomen se numara puterea lobby-ului din industria tutunului, proasta functionare a politiei si a sistemului judiciar, coruptia si implicarea crimei organizate in contrabanda cu tigari.
Cea mai mica pondere a contrabandei se inregistreaza in Romania si Croatia (25% din consum), fata de Bulgaria (38%) si Albania (80%, rata cea mai ridicata). Tabagismul din Balcani are si explicatii de ordin cultural. Tigara, crede Danzon, este asociata cu "libertatea si bucuria de a trai, cu emanciparea femeii", motivatii care au disparut de cel putin 20 de ani in restul Europei.
Raportul OMS pledeaza pentru majorarea accizelor la tutun, remarcand ca pretul mic al tigarilor in regiunea balcanica - un pachet costa cat o paine sau cat un kilogram de mere - favorizeaza raspandirea acestui viciu.
"S-a constatat ca o crestere a preturilor cu 10% ar duce la o reducere a numarului de fumatori cu 2-4%", a estimat un expert al OMS.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod