O noua strategie terapeutica in tratamentul astmului bronsic

Pacientii cu astm bronsic se pot bucura de un nou tratament, care se deosebeste de medicatia clasica prin faptul ca un singur inhalator are imbinate atat terapia de intretinere, cat si cea folosita in cazurile de urgenta

Symbicort SMART (budesonid/formoterol) se numeste noua combinatie terapeutica in tratarea astmului bronsic, care va scuti pacientul de dificultatea de a face o diferentiere intre flaconul de control/intretinere zilnica a bolii si cel folosit numai in cazurile de urgenta. Rezultatele studiului International Asthma Patient Insight Research (INSPIRE) au aratat ca 51% dintre pacientii cu astm sunt necontrolati, si chiar daca folosesc regulat medicatia de intretinere, totusi 74% folosesc si medicatia de salvare in fiecare zi.
Concluziile acestui studiu sunt ca pacientii au tendinta de a trata doar simptomele astmului utilizand terapia de urgenta, decat sa trateze prin medicatie de intretinere inflamatia, cauza astmului, avand ca rezultat un astm necontrolat. Acest lucru inseamna pierderea oportunitatii de a reduce incidenta exacerbarilor. Symbicort SMART exista pe piata farmaceutica din Romania din toamna anului trecut, costul unui flacon ridicandu-se la 110 RON (nu se elibereaza compensat). Prof. dr. Miron Bogdan de la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti a precizat ca aceasta terapie poate fi administrata si copiilor incepand cu varsta de 5-6 ani si ca momentan nu exista studii concludente care sa ateste siguranta sau nesiguranta folosirii inhalantului de catre femeile insarcinate.
In Romania exista aproximativ 1 milion de persoane care se confrunta cu aceasta boala cronica. Ce este astmul? Astmul este o boala cronica inflamatorie care afecteaza caile aeriene, caracterizata prin dificultate in respiratie. Simptomele includ dificultate in respiratie, suierare (wheezing), bronhoconstrictie si tuse. In timpul atacului astmatic (exacerbare), apare ingrosarea cailor respiratorii, hipersecretie de mucus si contractia musculaturii netede, ceea ce duce la dificultati de respiratie.
Astmul este o boala variabila, pentru fiecare individ afectat, si pot aparea inrautatiri atat zilnic cat si sezonier. Exacerbarile astmatice sunt episoade de crestere progresiva a dificultatii de respiratie, tuse, wheezing, sau bronhoconstrictie, sau o combinatie a acestor simptome, care pot pune viata in pericol. Controlul si tratamentul insuficient al astmului cresc riscul si incidenta exacerbarilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod