Numarul diabeticilor s-a dublat intr-o luna

Numarul diabeticilor diagnosticati s-a dublat in prima luna de evaluare a sanatatii.
In luna iulie 2007 s-a dublat numarul diageticilor diagnosticati, fata de caeeasi perioada a anului trecut, datorita Programului National de Evaluare a Sanatatii Romanilor, a declarat medicul diabetolog Maria Mota.

"Daca in lunile obisnuite se diagnosticheaza cate 170 de diabetici noi, in luna iulie, cand a anceput programul national de evaluare a sanatatii romanilor si oamenii au ajuns sa-si faca analizele, am avut peste 300 de noi diagnosticati", a declarata dr. Maria Mota intr-o conferinta de presa.
Totodata, acesta a adaugat ca in mod obisnuit, in Romania, anual sunt diagnosticate aproximativ 50 de mii de persoane cu acesta boala, iar numarul total al diabeticilor din Romania este de 600 de mii de persoane.

Cu toate acestea, specialistii estimeaza ca numarul real de bolnavi cu diabet ar fi de peste un milion de persoane, a mai spus Mota. "Suntem absolut surprinsi de rezultatele pe care le arata prima luna din programul national pentru evaluarea sanatatii in privinta diabetului pentru ca numarul real al persoanelor cu diabet ar putea fi, nu dublu, ci triplu dupa finalizarea tuturor analizelor", a declarat diabetologul.


Mai mult medicul a avertizat ca in aceste conditii, numarul de 200 de specialisti diabetologi, care sunt insuficienti si pentru numarul de bolnavi deja diagnosticati va deveni foarte mic, la fel si resursele existente in sistem pentru tratarea acestei boli, iar fondurile vor trebui si ele dublate sau triplate in functie de amploarea patologiei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod