Boala secolului: SIDA sau Diabet

Daca luam in considerare ca in ultimii ani numarul celor care s-au imbolnavit de diabet a crescut considerabil putem considera aceasta boala ca fiind reprezentativa pentru secolul 21.
Aceasta idee este intarita de specialisti, care avertizeaza ca diabetul se raspandeste cu o viteza uimitoare, si ca aceasta va ucide in acest an la fel de multe persoane ca virusul HIV.

“Numarul celor care mor din cauza diabetului si SIDA a ajuns la paritate la nivel global, dar nu toate decesele care sunt cauzate de diabet si complicatiile acestuia, adica nefropatia, infarctul miocardic, amputatia membrelor, neuropatiile, sunt luate in evidenta ca atare”, a avertizat diabetologul Maria Mota.

De asemenea, diabetologul a adaugat ca incidenta acestei boli va creste cu 80% in Africa, cu 100% in America Latina, in timp ce in Europa incidenta va creste cu 18%, in urmatorii 20 de ani. “Se vorbeste despre epidemie si chiar pandemie de diabet la nivel mondial, cu consecinte grave asupra productivitatii muncii”, a spus Mota.


Statisticile referitoare la numarul bolnavilor de diabet din Romania sunt la fel de ingrijoratoare. Pentru anul 2030, specialistii sustin ca numarul persoanelor bolnave de diabet din Romania va ajunge la circa 6,22%. Diabetologul considera ca amploarea pe care a dobandit-o aceasta boala este determinata de cresterea duratei de viata a pacientilor cu diabet, deoarece au aparut medicamente care ne ajuta sa traim cu acesta boala. Totodata, acesta sustine ca incidenta tot mai mari a bolii este cauzata si de urbanizare, si de stiulul de viata tot mai nesanatos.

La nivel mondial, in anul 2000, erau inregistrati 171 milioane de diabetici, iar numarul lor este in continua crestere de la an la an.
Astfel, se estimeaza ca in 2010 numarul bolnavilor va depasi 220 milioane, pentru ca in 2030 sa se ajunga la aproximativ 366 milione.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod