Numarul de infectii respiratorii este in usoara scadere

Comparativ cu saptamana precedenta, numarul total de infectii acute respiratorii superioare (IACRS) a scazut cu 0,1%.
In perioada 20-26 octombrie 2008, Autoritatile de Sanatate Publica din teritoriu au raportat, la nivel national, 54821 cazuri IACRS, din care 3,8% internate si 15.303 cazuri de pneumonii, din care 17,4% internate.

Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino nu a izolat pana in prezent nici o tulpina de virus gripal. Specialistii de sanatate publica declara ca, in municipiul Bucuresti, s-au inregistrat doar 2 cazuri clinice de gripa la grupa de varsta 15-64 de ani, ambele fiind deja infirmate prin investigatii de laborator.

Ministerul Sanatatii Publice continua campania de vaccinare antigripala gratuita a populatiei.
La nivel national s-a realizat vaccinarea antigripala gratuita a unui numar de 1.074.566 persoane, din grupele de risc stabilite de MSP.

Pana in acest moment nu a debutat circulatia de virusuri gripale pe teritoriul Romaniei, dar exista un numar crescut de cazuri de infectii respiratorii si pneumonii determinate de alte etiologii (adenovirusuri, rinovirusuri, virusul sincitial respirator, virusuri paragripale).

In ceea ce priveste ratele de incidenta, cele mai crescute rate atat pentru IACRS cat si pentru pneumonii se inregistreaza la grupa de varsta 0-4 ani.   

Recomandari pentru populatie in perioada rece:
1.
Vaccinarea antigripala. Actiunea de vaccinare gratuita a populatiei va continua pana la sfarsitul lunii decembrie, si in acest sens recomandam tuturor persoanelor care nu au beneficiat de vaccinare sa se prezinte la medicul de familie in perioada care urmeaza. Trebuie retinut faptul ca vaccinul ne protejeaza de gripa si mai ales de complicatiile acesteia, atat in acest sezon cat si in sezonul rece urmator;
2.Mentinerea regulilor de igiena individuala: spalarea mainilor, stranut si tusit in batista;
3.
Evitarea aglomeratiilor si stationarii timp indelungat in frig;
4. Evitarea contactului cu persoanele bolnave;
5. Folosirea batistei personale pentru a nu imbolnavi pe cei din jur;
6. Aerisirea incaperilor si a locurilor de munca;
7. Prezentarea la medicul de familie la primele semne de boala in cazul persoanelor la risc pentru gripa si evitarea automedicatiei;
8. Evitarea utilizarii antibioticelor fara recomandarea medicului.
Antibioticele nu trateaza gripa sau infectiile respiratorii si nu impiedica transmiterea virusurilor de la o persoana bolnava la alta;
9.
Alimentatie corespunzatoare si consumul de fructe si legume bogate in vitamine;
10. Imbracaminte corespunzatoare sezonului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod