Ministrul sanatatii mimeaza reforma: paturile dispar, personalul ramane



Ministrul sanatatii a demarat operatiunea de restructurare si reorganizare a unitatilor sanitare. Culmea este ca principala cauza a costurilor mari din spitale a fost depistata ca fiind patul. Paturile spitalicesti reprezinta, astfel, principalele consumatoare de bani, considera ministrul-contabil, caci reducerea acestora n-a fost nicidecum urmata de reduceri de personal.

Reforma nicolaesciana a inceput sa capete accente ironice. Astfel, marea reorganizare si restructurare a spitalelor incepe cu decimarea paturilor, considerate, in sine, mari consumatoare de resurse financiare. In fapt, in pofida gandirii adanci a ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, o reducere a numarului de paturi fara disponibilizari de personal nu aduce niciun fel de economie in bugetele spitalelor. Desi s-a tot spus ca salariile reprezinta pana la 70% din banii alocati unitatilor sanitare, personalul a ramas intact.
Si asta pentru ca ministrul Nicolaescu i-a „rugat“ pe directorii directiilor de sanatate publica din teritoriu ca propunerile de restructurare si reorganizare sa fie insotite si de avizul Federatiei sindicale „Sanitas“. Bineinteles ca sindicatele au semnat fara probleme, atata vreme cat nici macar nu s-a pus problema disponibilizarilor de personal. Pana in prezent, toate directiile de sanatate publica au trimis propuneri de restructurari ale unitatilor sanitare, urmand ca acestea sa fie aprobate prin ordin de ministru. Potrivit directivelor ministeriale, proiectele de reorganizare si restructurare a unitatilor sanitare au avut ca obiective acoperirea necesarului de servicii medicale pentru populatie, in functie de specificul patologiei pe fiecare zona geografica, utilizarea, cu maxima eficienta, a resurselor financiare, umane si materiale existente, precum si cresterea calitatii serviciilor medicale oferite la nivelul spitalelor si a gradului de satisfacere a pacientilor.
„Masurile de restructurare trebuie sa vizeze cu prioritate reducerea numarului de internari nejustificate in spitale si cresterea numarului de servicii medicale acordate in ambulator, la costuri mult diminuate, dar si cresterea fondurilor alocate serviciilor ambulatorii si reducerea treptata a cheltuielilor spitalicesti“, afirma ministrul Nicolaescu. Acesta a concluzionat, in urma analizarii propunerilor facute de DSP-uri, ca inca se mentine ridicat numarul de paturi in sectiile cu adresabilitate redusa si ca reducerea numarului de paturi s-a realizat cu destula retinere, mentinandu-se inca un numar mare de paturi in sectii in care indicele de utilizare este foarte scazut si un numar mic in sectiile cu rata de utilizare foarte mare.

Peste 1.300 de paturi dispar din spitalele Capitalei
Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a propus Ministerului Sanatatii o reducere de 1.302 de paturi din spitalele Capitalei.
Cea mai mare decimare a numarului de paturi se va produce la Spitalul Universitar de Urgenta, unde dispar 409 de astfel de obiecte. Si Spitalul Colentina va avea cu 199 de paturi mai putin, iar Spitalul „Sf. Ioan“ , cu 108 mai putin. La ora actuala, in spitalele din Bucuresti sunt 12.000 de paturi. Normele cu privire la confortul pacientului prevad o suprafata de sapte metri patrati pentru fiecare pat, o distanta de 60 de centimetri intre pat si perete si intre pat si fereastra. Potrivit directorului executiv al DSPMB, Adrian Neacsu, toate reducerile vor fi facute in interesul si pentru confortul pacientilor. In judete, propunerile de restructurare nu au sarit de 200 de paturi. In judetul Galati, directorul DSP a propus reducerea a 153 de paturi la Spitalul Clinic, Judetean si 10 paturi la Spitalul „Anton Cincu“ Tecuci, dintr-un total de 3.099 de paturi in tot judetul.
In Prahova, DSP-ul a propus o reducere de 181 de paturi. „Practic nu prea mai avem ce sa reducem, pentru ca in 2003-2004 a fost decimat numarul de paturi. Au disparut atunci peste 1.000 de paturi din spitale, plus ca s-au inchis si doua spitale din judet. La Spitalul Judetean nu am redus nici un pat, pentru ca aici trebuie sa marim anumite sectii. Prin desfiintarile care
s-au facut, Cardiologia de aici este singura sectie din tot judetul“, ne-a declarat Bogdan Nica, directorul DSP Prahova.

Cele mai multe reduceri de paturi s-au operat in spitalele din Bucuresti, in judete, numarul acestora fiind sub 200.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sfinxul pe 28 Iul 2006, 13:04
    REFORMA FARA BANI

    Se pare ca e mai usor sa desfiintam spitale si sa reducem nr. de paturi decat sa infiintam.Se incearca alinierea la standardele internationale fara sa se tina seama de posibilitatile romanilor.In mai toate spitalele din tara personalul medical este sub normativ.Cati bolnavi revin spre ingrijire unui cadru medical in occident,si cati revin unui cadru medical din ROMANIA?Personalul medical din ROMANIA este platit in mod jalnic,pentru servicii si sarcini care se inmultesc de la o zi la alta.Se preconizeaza cresterea rolului medicinei primare,fara sa se precizeze daca aceasta in stdiul in care se afla acum(localitati fara medic de familie,sau un medic si un asistent ff.prost platit pt. un nr. de pacienti ce depasesc deja nr. normal admis pt. lista unui medic de familie)poate face fata, sau se va adauga un nou esec pe lista lunga a reformelor din sanatate!

    0
    0

  • Micu Adriana pe 8 Iul 2006, 21:59
    Articol ,,in necunostinta de cauza,,

    Daca nu cunoasteti si normativul de personal alocat numarului de paturi, nu mai scrieti articole de acest gen! Deja in toate spitalele, numarul de personal este insuficient, iar calitatea ingrijirii bolnavilor nu se compara cu tarile civilizate! Interesati-va care este situatia in acele tari ale caror sisteme de sanatate vrem sa le avem! Este normal sa reduci numarul de paturi, teoretic, pentru ca de fapt la noi, sistemul medicinei primare este insuficient dezvoltat si nu poate face fata unor ingrijiri medicale care sa le suplineasca pe cele spitalicesti. Vrem asistenta medicala d calitate si pe bani putini! Salariile personalului medical sint insuficiente pentru un trai macar decent! Nu sint de acord cu ,,spagile,,, dar asigurati atunci salarii decente si apoi ,,eradicati spaga,,!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod