Ministerul Sanatatii recomanda continuarea vaccinarii antigripale

Pana la 4 ianuarie 2009, Ministerul Sanatatii a realizat, gratuit, vaccinarea antigripala pentru un numar de peste 3 milioane de persoane.
Recomandarea de vaccinare antigripala  este adresata in special persoanelor de peste 65 de ani, cu boli cronice si personalului medical. Acestia se pot vaccina gratuit la medicii de familie, respectiv in unitatile in care sunt angajati.

De asemenea, Ministerul Sanatatii face un apel catre medici sa recomande si sa efectueze vaccinarea antigripala, deoarece perioada utila de vaccinare se prelungeste si in saptamanile urmatoare.

La nivel national, Ministerul Sanatatii a realizat vaccinarea antigripala a unui numar de 3.032.665 de persoane, din grupele de risc stabilite conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Vaccinarea antigripala a populatiei la risc se realizeaza gratuit, in cadrul "Subprogramul de supraveghere si control al bolilor transmisibile prioritare".
Pentru sezonul 2008 – 2009 au fost achizitionate si distribuite in teritoriu 3100000 doze vaccin gripal. Pana la data de 4 ianuarie 2009 s-au utilizat aproximativ 97% din dozele achizitionate.

La nivel european, se inregistreaza o circulatie mai intensa a virusurilor gripale in 6 tari din Vestul Europei (Portugalia, Franta, Anglia, Irlanda de Nord, Spania, Olanda).

Pe 8 ianuarie 2009, Centrul European pentru Controlul Bolilor e emis un comunicat de presa in care sublinizaza ca unele state membre din sudul si vestul UE au raportat infectii gripale peste nivelurile ultimelor doua sezoane si ca este probabila, in urmatoarele saptamani, o raspandire a infectiei gripale catre nordul si estul continentului.
Majoritatea virusurilor identificate au fost A(H3N2), subtip asociat cu epidemii de severitate moderata in America de Nord in sezonul 2007 – 2008 si in unele parti ale emisferei sudice in perioada de iarna 2008.
Subtipul A(H3N2) este continut in compozitia vaccinului gripal administrat in Romania.

Sursa: Ministerul Sanatatii Publice
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mircea pe 13 Ian 2009, 11:57
    Foarte buna precizare

    "Recomandarea de vaccinare antigripala este adresata in special persoanelor de peste 65 de ani, cu boli cronice si personalului medical". Din pacate insa nu stiu daca e suficient de mediatizata. Din aceasta cauza multi oameni care altfel sunt perfect sanatosi si valizi imunitar aleg sa se vaccineze aplicand asta inclusiv copiilor lor. Ar fi bine daca s-ar face o mai buna informare in acest sens cu privire la majoritatea vaccinurilor de pe piata.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod