Medicamentele se vor lua dintr-un implant dentar controlat de doctor



In cel mult trei ani, vom avea la dispozitie un dispozitiv revolutionar: un dinte artificial, umplut cu medicamentele de care avem nevoie si care va elibera treptat doctoria. Nu va mai fi nevoie sa ne trezim noaptea ori sa ne chinuim sa inghitim pilule, spun cercetatorii. Intellidrug, cum a fost botezat, va controla eliberarea doctoriei chiar si in timpul noptii (ceea ce poate fi vital pentru suferinzii de tensiune arteriala, pentru ca aceasta are tendinta sa creasca spre primele ore ale diminetii).


Dintele va fi suficient de mic incat sa incapa intre doi molari spre partea inferioara a danturii si va fi extrem de util si pentru bolnavii de Alzheimer, a caror viata este de multe ori in pericol tocmai pentru ca uita sa-si ia medicamentele. Implantul contine un rezervor plin cu medicamente sub forma de tablete. Insa atunci cand saliva patrunde in dispozitiv medicamentul se dizolva si se transforma intr-o solutie ce este impinsa in afara dispozitivului printr-o valva. Medicamentul este usor absorbit datorita striatiilor de pe interiorul obrajilor, iar eficienta sa este maxima (eficienta unei tablete scade atunci cand este inghitita din cauza acidului gastric si a actiunii ficatului).
Implantul este alimentat de o baterie si este controlat de doi senzori, care detecteaza cata doctorie este administrata si cat ramane in rezervor (ce va trebui umplut cam o data la doua saptamani). Dar cel mai interesant este ca dintele artificial emite wireless informatiile acumulate catre doctorul pacientului, care ajusteaza in functie de aceste informatii doza sau cheama pacientul pentru a "face plinul".

In cazul anumitor boli, este foarte important ca in sange sa existe o cantitate constanta din medicamentul recomandat, iar Intellidrug va elibera cantitati mici si la intervale bine determinate, ceea ce mentine nivelul din sange.
"Putem sa programam momentul in care trebuie administrat medicamentul si cantitatea precisa care trebuie eliberata. Putem chiar ajusta dozajul in functie de nevoile pacientului, de sexul sau ori de greutate", spune dr. Thomas Velten de la Institutul Fraunhofer din Germania (unul dintre cele 15 institute de cercetare care colaboreaza la proiect). eliza.francu@gandul.info
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod