Lipsa vitaminelor se vede pe piele

Carenţa de vitamine provoacă adesea semne vizibile de suferinţă cutanată. Legumele, zarzavaturile şi fructele proaspete cu care suntem obişnuiţi vara lipsesc din bucătăria românească de iarna. Subalimentarea, în perioadele de post, sau dietele pentru scăderea ponderală, dar şi unele boli, ca ciroza, pancreatita cronică, diareea cronică, operaţia de rezecţie intestinală, alcoolismul, toate duc la un dezechilibru cronic.
L ipsa vitaminei A, care se găseşte în morcovi, alte fructe şi legume, lactate, ouă, ficat, peşte, duce la uscare cutanată şi descuamare cronică, la aspectul tern al părului care se rupe cu uşurinţă.

Vitamina PP este prezentă în carne, peşte, legume uscate, lapte, ciuperci. Lipsa de aport în regimul exclusiv vegetarian, alcoolismul cronic, tulburările de absorbţie datorită vârstei înaintate, unele interacţiuni medicamentoase duc la boala cunoscută sub numele de pelagră. Suferinţa pielii este foarte caracteristică şi este întâlnită şi acum în mediul rural. Zonele de piele descoperite şi expuse luminii, ca mâinile, ceafa, se înroşesc ca în arsură şi prezintă băşici care se rup uşor.
Vitaminele din grupa B sunt prezente în majoritatea alimentelor, dar mai ales în ficat, carne, ciuperci, ouă, lactate.
Nevoia de vitamine B este mare mai ales la persoanele vârstnice, la vegetarieni sau alcoolici. Lipsa de B2 şi B6 contribuie la apariţia dermatitei seboreice, a uscăciunii şi fisurării buzelor, la aspectul roşu depapilat al limbii; lipsa de vitamină B5 provoacă alopecie (chelie) difuză, fisuri cutanate, senzaţia de picioare fierbinţi.
Una din cele mai importante vitamine pentru sănătatea organismului este vitamina C, care intervine în numeroase reacţii enzimatice şi contribuie la sinteza proteinelor şi la reacţii de apărare imunologice. Dieta de iarnă din care lipsesc fructele şi legumele proaspete este cea mai săracă în vitamina C.
Lipsa ei se recunoaşte după apariţia pe piele mai uşor a vânătăilor şi a petelor hemoragice chiar în lipsa lovirii zonei, se însoţeşte de keratoze foliculare, adică apariţia de mici ridicături aspre pe braţe şi trunchi, de tulburări de cicatrizare, de gingivite hipertrofice şi hemoragice, adică de semne ale scorbutului. Persoanele cu aport scăzut de vitamina C se plâng de astenie, respiraţie dificilă, palpitaţii, dureri osteoarticulare şi pierd mai uşor dinţii.
Persoanele în vârstă, gravidele sau proaspetele mămici, mai ales dacă alăptează, copiii trebuie să-şi asigure necesarul de vitamine în principal printr-o alimentaţie corectă şi abia apoi prin suplimente farmaceutice.
De aceea este importantă alimentaţia echilibrată cu produse proaspete preparate atât din carne, cât şi din legume şi zarzavaturi neconservate.
Poate că nu este târziu să ne schimbăm obiceiurile proaste şi să învăţăm din bucătăria altor popoare gustul preparatelor care conservă vitaminele.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristina pe 25 Ian 2006, 13:29
    Super articol

    Este foarte adevarat. Stim aceste lucruri, dar este bine ca cineva ne aduce aminte si luam masuri.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod