Legatura dintre aspirina si astm

Aspirina reduce riscul de a face astm persoanelor in varsta. O doza foarte mica de aspirina in fiecare zi se pare ca reduce riscul aparitiei astmului in cazul femeilor in varsta.
Studiul a fost realizat dupa ce un alt studiu realizat pe barbati a aratat ca si in cazul acestora aspirina scade riscul de a face astm. Cu toate acestea cercetatorii sustin ca nu recomanda administrarea regulata a aspirinei deoarece mai sunt studii de finalizat.

"Aceste 2 studii nu au adus informatii destul de puternice pentru a recomanda aspirina, ca prim mod de prevenire a astmului in cazul persoanelor in varsta", a declarat Dr. Tobias Kurth, care a fost implicat in ambele studii.


Pentru majoritatea persoanelor adulte, care deja folosesc aspirina pentru efectele sale benefice pentru sanatatea inimii, "aceasta poate insemna un beneficiu in plus", a adaugat Dr. Tobias.

Incidenta de a face astm este in crestere, deoarece este cauzata de obezitate, regim alimentar, expunerea la antigeni sau factorilor din mediul inconjurator.

De asemenea, cresterea numarului de persoane care sufera de astm este in crestere deoarece aspirina a fost inlocuita de alte medicamente sau este evitata folosirea acesteia la copii din cauza posibilitatii de a se imbolnavi de sindromul Reyes.


Studiul a fost realizat pe un esantion de 40.000 femei sanatoase, care aveau in jur de 45 de ani. Femeile au primit 100 mg de aspirina in fiecare zi sau un inlocuitor. Doza administrata a fost mai mare decat in cazul barbatilor, care au primit 325 mg.

Dupa 10 ani, erau cu 10% mai putine cazuri de astm in randul femeilor care au luat aspirina in mod regulat, cu o singura exceptie: aspirina nu a avut niciun efect in cazul femeilor care sufereau de obezitate.

Se pare ca efectul in randul femeilor obeze era mai mic decat in cazul barbatilor, dar aceasta situatie poate fi atribuita in cele din urma dozelor mici de aspirina care au administrate femeilor.


Interesant este faptul ca aspirina poate agrava simptomele cu 4-11% in cazul persoanelor care deja au fost diagnosticate cu aceasta afectiune. Motivul acestei reactii, inca, nu a fost descoperit de medicii specialisti.



 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod