Intepaturile parsive

Daca un tantar sau o viespe este mai data naibii si te-a intepat cu o toxina mai virulenta decat in mod obisnuit, iar locul unde si-au "varsat" veninul se umfla si se inroseste, e bine sa stii sa iei primele masuri. Acelasi lucru trebuie facut si cand te-a "lovit" prea tare un paianjen, care ti-a provocat in zona muscaturii o deranjanta reactie alergica. Doctorul Ioana Dimitriu, director medical la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", relateaza ce trebuie sa faca cel intepat de o insecta mai parsiva, care i-a provocat o reactie exacerbata din partea organismului.
In mai toate cazurile, in zona unde insecta a intepat apare o mancarime intensa. Nu e bine sa ne scarpinam, caci iritam pielea si deschidem in tegumentul prea tare scarpinat o poarta pentru germeni, care provoaca o infectie ce se poate propaga pe cale limfatica. Tocmai de aceea, cel mai bine este ca in zona cu intepatura insectei sa fie spalata pielea cu apa rece si sapun. Daca reactia continua sa fie puternica, se pun comprese cu apa rece si, la nevoie, se unge pielea cu unguente calmante sau se pudreaza cu talc mentolat.
Daca zona din jurul intepaturii se umfla (de exemplu, se umfla bratul), trebuie sa nu mai faci efort fizic cu mana respectiva. Bineinteles ca se aplica comprese cu apa rece de la robinet. Daca apar frisoane si zona de piele din vecinatatea intepaturii devine foarte calda, este bine sa se inghita medicamente antitermice, de genul paracetamol, aspirina, dar mai ales algocalmin, pentru a limita reactia exagerata a organismului la toxina insectei. Daca nu se poate ajunge usor la medic, este util ca la medicamentul antitermic sa fie asociat si un antiinflamator de tipul indometacin, diclofenac, nurofen, bineinteles, inghitite cu un protector digestiv, pentru a nu aparea necazuri gastrice.
Daca intepatura insectei se afla intr-o regiune cu puternica circulatie limfatica, se intampla sa se inflameze si ganglionii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod