"Inamicii" care ingrasa



Confortul termic favorizeaza cresterea in greutate, deoarece inlatura senzatia de sete si mentine pofta de mancare, arata un studiu publicat in US International Journal of Obesity, citat de publicatia britanica "The Guardian". Riscul de obezitate creste si mai mult daca preferati sa comunicati foarte mult prin e-mail si daca sunteti stresati.

Caldura arde caloriile

Important este sa nu stati toata ziua intr-o incapere cu temperatura perfecta, va sfatuiesc specialistii americani. Daca transpiratia duce la arderea caloriilor, temperatura scazuta face ca organismul sa lucreze pentru a-si procura caldura.

"In conditii de confort termic, dispare consumul energetic datorat efectului de termoreglare.

Totodata, caldura inhiba pofta de mancare si creste senzatia de sete. Atunci cand stomacul se umple cu lichide, scade si apetitul pentru mancare. In plus, pe caldura, alimentele cu un continut caloric ridicat sunt mai putin atractive", explica Eduard Adamescu, nutritionist la Spitalul "Malaxa" din Capitala.

Greutatea din primii ani de viata si pilulele contraceptive sunt alti doi factori care favorizeaza obezitatea. La copiii care sunt fortati de parinti sa manance mai mult decat trebuie, celulele adipoase se divid.

"Copiii care mananca foarte mult pornesc cu un bagaj in plus de celule adipoase, iar riscul de obezitate la maturitate creste.

Parintii trebuie sa tempereze regimul alimentar al micutilor atunci cand greutatea copiilor incepe sa depaseasca limita superioara", mai spune Adamescu. Pe de alta parte, pilulele contraceptive administrate in lipsa unor teste hormonale pot provoaca o crestere in greutate din cauza retentiei hidrosaline sau prin stimularea poftei de mancare.

Un partener gras stimuleaza pofta de mancare

Expusi la riscul de obezitate mai sunt si persoanele stresate, cei care au un partener gras, dar si cei care prefera sa comunice prin e-mail, deoarece acestia fac mai putina miscare.

"Pentru persoanele stresate mesele copioase sau cele mici si dese sunt compensatii. Mai exista si cazul celor care nu au timp sa manance in timpul zilei, dar care se bucura de o cina bogata", adauga Adamescu. Prezenta unui partener gras conduce la obezitate din cauza regimului alimentar nesanatos al acestuia. In pericol sunt si femeile insarcinate cu varsta de peste 35 de ani si cu un surplus de kilograme, deoarece lor le va fi mai greu sa ajunga la greutatea initiala.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • doc. pe 6 Aug 2006, 09:11
    nu tot ce e scump e

    nu tot ce este scump este si sanatos si nu tot ce este ieftin este daunator ; trebuie sa mai si cauti .

    0
    0

  • voiculescu_simona pe 2 Aug 2006, 19:52
    inamicii care ingrasa

    lipsa banilor te face sa mananci ce gasesti chiar daca nu este sanatos

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod