Grasimile - atragatoare, dar "otravitoare"



Lipidele sunt de doua feluri: grasimi animale, bogate in acizi grasi saturati si in colesterol, si grasimi vegetale, bogate in acizi grasi nesaturati si sarace in colesterol.Cele mai importante alimente ce contin lipide sunt: untul si margarina, smantana, slanina, untura, seul topit, uleiurile vegetale, carnea grasa, laptele, branzeturile grase, ouale, nucile, alunele etc. Un copil de 7 ani are nevoie de 30-50 grame lipide/zi, iar copiii de varste mai mari au nevoie de 50-75 grame de lipide zilnic, jumatate de origine animala si jumatate de origine vegetala.
(E.L.)

Grasimile din alimente sunt principalele vinovate pentru ingrasarea rapida si aparitia obezitatii. Tiberiu Mogos, medic primar nutritionist, explica: "Grasimile sunt cele mai periculoase, pentru ca sunt consumate in cantitate mai mare decat necesarul organismului. Ele au cea mai mare valoare calorica pe gramaj, 9,9 kcal / g, dublu fata de proteine si glucide, care stocheaza doar 4,3 kcal / g. Spre deosebire de celelalte principii nutritive, au un mare dezavantaj. Sunt placute la gust, intra mult mai usor pe gat.
Mult mai usor consumi felia cu unt decat cea cu zahar". Doctorul Mogos considera ca, in istoria sa evolutiva, omul a deprins inconstient sa aprecieze grasimile si sa le stocheze ca rezerve de energie. "Organismul nu este tampit, este destept. S-a educat din instinct sa consume dintr-un volum mic care ii asigura energie multa, pentru momentele in care hrana nu mai este accesibila, ca ursul, care isi face rezerve de energie sub forma de straturi de grasime". Insa ursul da jos burtica, in hibernarea de peste iarna, spre deosebire de omul modern care nu mai are ocazia sa-si consume caloriile acumulate si la care placerea de a manca depaseste de multe ori instinctul de conservare.
(Daniel Befu)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod