Fumatul intoxica aerul din masina



Fumatul in masina este nociv pentru pasagerii nefumatori si copii, chiar daca masina este aerisita prin dechiderea geamurilor, este concluzia unui studiu condus de Agentia pentru Protectia Mediului din SUA. Pentru a evidentia efectul fumului de tigara, cercetatorii au atasat la scaunul special pentru copil din masina, un aparat care masoara poluarea. Un fumator a condus aceasta masina timp de o ora. Experimentul s-a repetat de 45 de ori, atat cu geamurile inchise cat si cu ele deschise. Aparatul a inregistrat particule de 2,5 micrometri in diametru, dimensiune la care pot fi cu usurinta aspirate in plamani.
Dupa Agentia pentru Protectia Mediului din SUA, expunerea timp de 24 ore la particule cu un un volum mai mare de 40 de micrograme pe metrul cub afecteaza sanatatea persoanelor sensibile - copii, batrani si bolnavi. Un volum mai mare de 250 micrograme este un factor de risc si pentru persoanele sanatoase. Daca toate geamurile masinii experimentale erau deschise, in interior se inregistrau 51 de micrograme. Atunci cand doar geamul din dreptul fumatorului era intredeschis se acumulau 272 micrograme.
Coordonatorul studiului a precizat ca pana si la o viteza de 65 kilometri la ora, cand aerul circula rapid, fumul de tigara persista in interiorul masinii. Studiul a fost publicat in editia din noiembrie a Revistei Americane de Medicina Preventiva. In SUA mai multe state au interzis prin lege fumatul in masinile private pentru a proteja copiii si persoanele cu risc.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod