Cum sa-ti pastrezi podoaba capilara



Daca ai antecedente in familie de rude care sufera de calvitie, ia masuri din timp daca nu vrei sa ajungi in aceeasi situatie, recomanda specialistii in dermatologie. Sfatul ar trebui urmat mai ales daca, dupa varsta de 17-18 ani, constati ca parul incepe sa se rareasca si nu este inlocuit cu altul.

Hormonii masculini ataca parul

"Tratamentul se recomanda pentru a preveni aparitia cheliei celor care au in familie rude apropiate cu o astfel de problema - tata, bunic din partea mamei", recomanda Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti.

Calvitia incepe undeva la 17-18 ani, odata cu maturizarea barbatilor. In perioada dintre 20-35 de ani, parul se rareste in crestet, in general se pierde mai mult decat se recupereaza.

Dupa 50 de ani, aproximativ 80a dintre barbati prezinta o forma de calvitie.

"Cercetarile au aratat ca firele de par din crestet si de pe frunte sunt influentate de hormonii masculini, iar o enzima numita "5-alfa reductaza" ataca aceste fire. Deoarece nu tot parul prezinta dependenta de hormoni, exista si o zona stabila, anume cea de la ceafa, unde parul nu cade. Astfel, apare asa-numita "chelie hipocratica", situatie in care nu mai exista par decat in zona cefei", completeaza specialistul dermatolog.

Un tratament inceput din timp, chiar din perioada adolescentei, tinut pentru perioade lungi, ajuta enorm la pastrarea parului si, mai mult, la revigorarea lui.

"Medicamentul care contracareaza efectul enzimei amintite, realizat pe baza de finasterida, poate fi administrat barbatilor, sub forma de pilula zilnica. Acesta, asociat cu suplimente nutritive continand seleniu si zinc, complexul de vitamine B si vasodilatatoare pe baza de minoxidil, ofera barbatilor sansa de a-si recupera firele de par", mai spune Mihaela Leventer.

Transplant de par de 2.000 de euro

Cand calvitia ti-a afectat deja podoaba capilara, transplantul de par ramane metoda prin care o poti recupera. In fapt, transplantul ajuta la redistribuirea firelor, prin recoltarea acestora din zonele neafectate de hormoni si implantarea lor in cele cu probleme.

Pana de curand, transplantul se facea prin utilizarea unor portiuni mai mari de par.

Mai nou, grefele se iau fir cu fir, altfel spus pe unitati foliculare. "Transplanturile se fac, de regula, in clinici private, si costa pana la 2.000 de euro", mai afirma dermatologul.

Solutii din farmacii

Dermocosmetice pentru alopecie
"Pentru a avea efectul scontat, produsele dermato-cosmetice utilizate in tratarea alopeciei androgenice trebuie sa beneficieze de proprietatile unui medicament. Pot fi procurate doar din farmacii", explica medicul primar dermatolog Elena Naumescu. Va prezentam cateva variante: gama Ducray - cu sprayul Chronstim (costa 65,70 RON) si Anastim (128,40 RON) - sau de la Vichy, fiolele de Aminexil (130,00 RON). Un alt produs este Revalid, fiole (58,60 RON).

Rezultat

"Mi-a crescut parul dupa 3-4 luni"

Cristian este unul dintre tinerii la care tratamentul cu medicamente a avut efect: "Tata avea probleme cu parul, iar eu stiam ca va veni si timpul meu.

In anul al III-lea de facultate, parul incepuse sa se rareasca vizibil. Tratamentul prescris de medic, constand intr-o pilula zilnica dintr-un medicament importat din SUA, a avut efect dupa 3-4 luni, cand majoritatea firelor crescusera 1 cm. Acum am 28 de ani si stiu ce inseamna sa-mi trec mana prin par."

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Badea alin pe 15 Oct 2008, 01:15
    Tratament

    Daca se poate spune ceva despre acest tratament plz bagati id badea_alin2004 as dori sa vb

    0
    0

  • maghiarmariana@yahoo.com pe 13 Feb 2008, 13:03
    Numele medicamentului

    Va rog mult sa-mi spuneti si mie medicamentul din SUA pentru cresterea parului. Il vreau pentru fiul meu si am posibilitatea sa-l cumpar direct din state. Va multumesc.

    0
    0

  • EUGEN T pe 26 Ian 2008, 09:13

    A inceput sa mi se rareasca parul si cu timpul am inceput sa am o frunte destul de vizibila.Mis_a spus ca din cauza stresului,a alimentatiei,etc....Am incercat cu Revalid,dar nici o schimbare.Tatal meu nu are probleme cu calvitia.Imi poate spune cineva cum pot recupera ce am pierdut,mai ales in locurile unde a cazut parul se vad fire de par mici.

    0
    0

  • ciprian pe 29 Dec 2007, 15:29
    Cum se numeste medicamentul?

    As vrea sa stiu si eu cum se numeste medicamentul pe care l-ai folosit, vreau si eu un mail ceva de la tine. me_chippy2yahoo.com

    0
    0

  • Ionut Maftei pe 12 Sep 2007, 01:40
    Ce medicament din sua foloseai?

    se poate sa ne spui si nopua ce medicament din sua foloseai?... sau macar de unde il cumperi?... daca faci reclama lasa-mi unn mail unde as putea sa te intreb ce si cum

    0
    0

  • adrian pe 27 Nov 2006, 11:59
    Finasterid

    Daca esti "curioasa" deci inteleg ca de sex feminin, nu ai de ce sa mai fi. Pastilele sunt precis Finasterid (sau Propecia) care sunt numai pt. barbati. Pt. femei nu exista din pacate nimic miraculos.....

    0
    0

  • L. pe 25 Oct 2006, 04:58

    Stiu ca articolul a fost preluat din Evenimentul Zilei, dar barem respectivul Cristian putea sa spuna numele pastilelor miraculoase. Eu am posibilitatea sa mi le procur din SUA si sunt curioasa care o fi numele lor.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod