Farmacistii aduc eliberarea insulinei in justitie



Noul mod de eliberarea a insulinei, medicamentelor oncologice si pentru transplant a trezit nemultumiri ale furnizorilor si farmacistilor. Acestia vor sa-l blocheze in justitie.
Pacientii cu boli cronice sunt din nou prinsi la mijloc intre neintelegerile dintre distribuitorii de medicamente, farmacisti, pe de o parte, si ministrul Sanatatii, pe de alta parte. Masura descentralizarii celor trei tipuri de medicamente considerata benefica pentru pacienti nu se poate aplica normal. Nu se stie cand anume pacientii nu vor mai fi umiliti sa stea la cozi pentru insulina in centrele spitalicesti si o vor ridica direct din farmaciile private.
Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente si Colegiul Farmacistilor vor actiona in contencios administrativ ordinul lui Nicolaescu. "Daca in termen de 30 de zile Ministerul Sanatatii nu va revoca ordinul, atunci vom apela la justitie", a declarat Diana Georgescu, reprezentantul distribuitorilor. Acestia sustin ca ordinul a fost publicat peste noapte, nu a fost avizat de Consiliul Concurentei si are grave greseli de calcul al preturilor medicamentelor. De asemenea, dotarea cu frigidere speciale nu se poate realiza urgent.
Farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele de sanatate nu au incotro, fiind nevoite sa incheie acte aditionale pentru a incepe eliberarea medicamentelor aferente celor trei programe de sanatate. "Farmaciile sunt complet debusolate. Nu am semnat contractele, cei de la casa nu pot sa ne dea informatii", a spus Doina Stanescu, vicepresedintele colegiului. Farmacistii se plang ca prin repetatele scaderi de preturi la medicamente si impunerea unui adaos comercial de 1,5% vor ajunge la faliment.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod