Faceti sport moderat, nu pana la epuizare



Un antrenament intens, dar cu perioade de odihna intre reprize, poate fi mult mai eficient, in special pentru persoanele sedentare sau pentru cele supraponderale, sustin expertii japonezi si danezi intr-un articol publicat in „Jurnalul Fiziologiei Aplicate”.

Recomandarile referitoare la sporturile care previn ori trateaza obezitatea pun accentul pe sesiunile mai lungi de exercitii, de aceea medicul Kazushige Goto si colegii sai de la Universitatea din Tokio recomanda pauzele intre diferitele sesiuni de exercitii. „Astfel, oamenii pot arde mai bine grasimile”, afirma acestia in „Jurnalul Fiziologiei Aplicate”.


Grasimile se ard mai bine in pauza

Pentru a investiga acest lucru, cercetatorii au supus sapte barbati sanatosi la o sesiune mai lunga de exercitii pe bicicleta, apoi la doua mai scurte, masurand diferiti indicatori ai grasimii in organism.

Cand barbatii au facut exercitii in doua runde de cate 30 de minute, luand o pauza de 20 de minute intre ele, au ars mai multa grasime decat atunci cand au facut o singura sesiune de exercitii de 60 de minute si s-au odihnit dupa aceea, afirma Goto si colegii sai.

In timp ce proportia caloriilor arse de organism nu difera intre cele doua sesiuni de exercitii, grasimea a reprezentat aproximativ 77% din caloriile arse in perioada de odihna dupa cea de-a doua sesiune de exercitii in comparatie cu 56% din caloriile arse in perioada de odihna care a urmat sesiunii mai lungi de exercitii.


Barbatii au prezentat, de asemenea, niveluri mai scazute ale insulinei si ale glucozei din sange pe perioada a doua a sesiunii de exercitii formata din doua parti.

Antrenamentele trebuie adaptate in functie de fiecare persoana

Doctorul Radu Braga, medic fiziolog la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, spune ca este important si eficient pentru organism ca sportul sa fie de durata mai indelungata, insa de o intensitate mai mica. Asta inseamna ca grasimile din sange sunt arse mai eficient cand efortul este moderat si de durata mai lunga.

„Este recomandat sa nu se faca sport pana la epuizare.
Daca faci miscare in mod intens, asta nu inseamna ca se ard neaparat grasimile. Muschiul arde energie, stocata sub forma de grasimi, daca lucreaza moderat. In acest fel se ard mai repede grasimile”, afirma medicul Radu Braga.

Raluca Burlacu, antrenor la Club PlusFit, spune, in schimb, ca o pauza intre exercitii poate afecta calitatea miscarii respective. „De exemplu, la fitness se poate face o pauza de un minut, nu mai mult, pentru ca muschii se relaxeaza, iar exercitiul nu mai are acelasi efect”, spune ea.

Specialistii cad insa de acord asupra faptului ca antrenamentele trebuie adaptate fiecarei persoane in parte.
Astfel, incepatorii care nu au antrenament si obosesc mai repede pot face si pauze mai lungi, in timp ce persoanele care fac des sport pot lucra in reprize prelungite. Supraponderalii trebuie sa lucreze moderat si cu perioade de odihna intre reprize.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod