Europenii cheltuiesc prea putin pe tratamentul cancerului

Un studiu realizat la nivel european scoate in evidenta inegalitati majore in tratamentul cancerului pe continent. Cercetarea, realizata de Institutul Karolinska din Suedia, in cooperare cu Scoala de Economie din Stockholm, arata ca pacientii din 19 tari primesc cu intarziere cele mai noi tratamente pentru lupta impotriva cancerului, iar rapiditatea cu care pacientii pot beneficia de aceste medicamente depinde in mare masura de tara in care acestia locuiesc. Austria, Spania si Elvetia sunt considerate a fi lideri in ceea ce priveste adoptarea rapida si disponibilitatea noilor medicamente impotriva cancerului, in timp ce Marea Britanie, Republica Ceha, Ungaria, Norvegia si Polonia sunt ramase in urma.
"Pacientii trebuie sa astepte prea mult timp pentru a se bucura de beneficiile noilor terapii. Cel mai mare obstacol in calea adoptarii noilor medicamente consta in alocarea proasta a resurselor bugetare in sistemul de ingrijire a sanatatii de catre responsabilii in domeniu", a declarat dr. Nils Wilking. Cheltuielile totale pentru tratarea cancerului in tarile incluse in acest raport sunt estimate la 120 euro pentru un cetatean - numai 5 la suta din cheltuielile totale pentru ingrijirea sanatatii, desi o treime din decese sunt cauzate de cancer.
In Europa, costul medicamentelor impotriva cancerului variaza intre 7 si 16 euro pe locuitor. Costurile asociate cu ingrijirea pacientilor spitalizati predomina in costurile directe ale tratarii cancerului in Europa, fiind intre 60 la suta si 94 la suta din costurile totale, mai putin de 10 la suta cheltuindu-se pe medicamente. Cota-parte din costurile ingrijirii sanatatii alocata cancerului este mult mai mica decat cota-parte a costurilor asociate maladiei. Raportul a fost sponsorizat de firma Hoffmann La-Roche.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod