Durerile gastrice

In aceasta perioada a anului, multi oameni care sufera de gastrite sau ulcere gastrice si duodenale se confrunta cu episoade dureroase. Mai frecvent sufera cei care au neglijat aceasta boala in restul anului si care nu respecta medicatia si regimul alimentar recomandate. in ceea ce priveste boala ulceroasa, la origini se afla cel mai frecvent o bacterie, Helicobacter pylori, care lezeaza in timp mucoasa gastrica. Boala apare insa si la unii consumatori cronici de antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, paracetamol, diverse medicamente ce amelioreaza durerile reumatice sau migrene). Aceste medicamente lezeaza mucoasa gastrica sau duodenala, prin efect local, dar si sistemic.
Durerea e localizata in epigastru - capul pieptului si se estompeaza dupa mese sau dupa consumul de antiacide. Senzatia e aceea de foame, roadere, arsura. in cazul durerii ulceroase localizate la duoden, ea poate trezi pacientul noaptea si se amelioreaza dupa consumul de alimente. La ulcerul gastric durerea nu respecta o regula privind consumul de alimente, dar se amelioreaza la antiacide. Automedicatia e foarte periculoasa, ea ameliorand simptomele si facand pacientul sa amane vizita la medic. De multe ori boala evolueaza si pacientii sunt adusi la camera de garda cu hemoragii si perforatii sau in alte cazuri se constata ca sub aceste simptome a evoluat de fapt un cancer gastric.
Un simptom ingrijorator e si asocierea acestor dureri cu refluxul gastro-esofagian si chiar voma, sucul gastric acid fiind un iritant puternic. Investigatiile recomandate sunt endoscopia, citologia si biopsiile repetate, acestea din urma fiind de altfel singurele mijloace care diferentiaza ulcerul de cancer. Endoscopia fibrooptica reprezinta nu numai un mijloc eficient de diagnostic, dar si de tratare a ulcerului peptic. in afara posibilitatii de prelevare a lichidului gastric si identificarea prezentei Helicobacter pylori, endoscopia mai poate detecta si alte probleme ale esofagului, prezente concomitent cu afectiunea gastrica sau duodenala, cum ar fi diverticulii esofagieni, hernia mediastinala.
Una din solutiile terapeutice cele mai frecvente o reprezinta eradicarea H.pylori cu ajutorul antibioticelor. Tratamentul impotriva H.pylori consta in combinatia de bismut, metronidazol si tetraciclina. in timp de doua saptamani, prin aceasta terapie se poate eradica bacteria in proportie de 80% , dar de obicei se recomanda si asocierea cu medicamente antisecretorii si continuarea acestuia 4 saptamani, pentru a se asigura ca ulcerul chiar se vindeca. in al doilea rand se afla blocantele histaminei ce au ca efect scaderea secretiei bazale de acid gastric, dar si secretia stimulata de mancare. in al treilea rand, medicii apeleaza la un grup de substante care sunt de fapt "inhibitorii pompei protonice", care pot suprima complet secretia.
Substanta activa cea mai frecvent utilizata e omeprazol. Antiacidele continua sa fie utilizate pe scara larga pentru ca ajuta la vindecare si reduc recidivele, cu conditia ca dozele si perioadele de administrare sa fie recomandate de medic.

Cine sufera mai mult

1. cei care nu renunta la sucurile de fructe;
2. cei care folosesc la prepararea mancarurilor condimente iritante;
3. cei care nu evita mancarurile grase;
4. cei care beau;
5. cei care fumeaza.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod