Durerile de spate si cancerul



12% din adolescenti sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale. Un procent covarsitor, aproape 80% din populatia adulta sufera de dureri de spate. Cele mai frecvente sunt situate in zona lombara. Nu numai persoanele mai in varsta, ci chiar si copiii pana la sapte ani au astfel de dureri cauzate de diverse afectiuni ale coloanei vertebrale.
Doar 2% din copiii pana la varsta de 7 ani sufera de dureri lombare. Procentul creste la grupa de varsa 8-12 ani, osciland intre 8% si 12%", a declarat conf.
dr. Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Ortopedie Pediatrica de la Spitalul de Copii "M. Curie" (Budimex) din Capitala. Pana la 7 ani, cauza cea mai frecventa este reprezentata de malformatii congenitale sau de prezenta unor formatiuni tumorale benigne. In ceea ce priveste malformatiile, pe primele locuri se afla spondilolza si spondilolistezisul. La copiii mari si adolescenti durerile lombare sunt cauzate de aparitia herniilor de disc, a traumatismelor si a manifestarilor osoase ale corpurilor vertebrale care raman silentioase (nu se manifesta) pana la aceasta varsta.
Este vorba de afectiuni precum platispondilia, maladia oaselor de sticla sau maladia Perthes. Cu exceptia herniei de disc, celelalte afectiuni sunt operabile extrem de rar. Se trateaza prin mobilizare in aparat gipsat sau reconstructie prin interventii minim invazive care permit introducerea unor substante  din material compozit, crescand astfel rezistenta corpului vertebral. La adulti, cea mai frecventa cauza de durere lombara ramane hernia de disc. Cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele care au fost supuse unor eforturi fizice intense, in special cei care au desfasurat activitati de ridicare, impingere.
Debutul este aparitia simptomului radicular lombar, initial cu dureri lombare care apoi radiaza pe traiectul picioarelor. In faza avansata pot aparea tulburari senzitive si nervoase, chiar complicatii grave soldate cu paralizie.


 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adina pe 24 Apr 2007, 11:32
    cancer???

    nu vad in articol nici o referire la legatura dintre durerile de spate si cancer!!?? De unde titlul articolului?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod