Donarea de sange poate preveni diabetul de tip 2

Donarea de sange ii face bine si donatorului, nu doar persoanelor care au nevoie de sange. Un studiu recent al Centrului de Investigatii ale Obezitatii si Nutritiei din Santiago de Compostela, Spania arata ca donarea poate facilita prevenirea diabetului de tip 2, o afectiune frecvent intalnita in randul persoanelor obeze si sedentare.
Studiul s-a desfasurat pe 30 de pacienti cu diabet de tip 2. Jumatate dintre acestia au fost donat sange de trei ori in decursul a a sase saptamani (o data la 15 zile). "La acesti pacienti s-a observat o imbunatatire a controlului metabolic, a rezistentei la insulina si a functiilor vasculare", a declarat Jose' Manuel Fernandez-Real, coordonatorul proiectului.

Potrivit specialistilor, donarea de sange permite echilibrarea nivelului de fier din organism si evitarea, in felul acesta, a oxidarii tesuturilor.
Cercetatorii au constatat ca excesul de fier din sange se asociaza cu un control metabolic scazut  la persoanele cu diabet de tip 2 si ca cei care doneaza in mod constant au o rezistenta scazuta la insulina, fapt ce reduce riscul de a dezvolta boala.  

Sursa: AGI Salute
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod