Distribuitorii de medicamente vor implementarea sistemului de factoring

Dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii, a prezentat distribuitorilor de medicamente, astazi, 27 august, solutiile identificate pentru deblocarea situatiei financiare din sistemul sanitar, dupa ce, in urma cu doua saptamani, a discutat cu producatorii de medicamente pe aceeasi tema.
La fel ca si reprezentantii producatorilor de medicamente, distribuitorii au apreciat eforturile autoritatilor pentru deblocarea situatiei si au acceptat sa sprijine implementarea sistemului de factoring.

Ministrul Bazac a aratat ca se afla in discutii avansate cu reprezentantii MF pentru obtinerea unor importante credite de angajament care sa dea posibilitatea efectuarii de plati in 2010 pentru cheltuielile inregistrate in ultimul trimestru al anului 2009. In acest fel, se va evita cresterea deficitului bugetar negociat cu Fondul Monetar International si se va reusi fluidizarea platilor in sistem.
Mai mult, in acest fel se va  garanta  asigurarea asistentei medicale primare, dar si inchiderea unor datorii ale spitalelor catre furnizori.

In urmatoarea perioada, Ministerul Sanatatii are in vedere implementarea unui mecanism financiar, de factoring, prin care farmaciile sa aiba posibilitatea de a cesiona facturile catre distribuitori, iar acestia, la randul lor, sa le poata sconta in sistemul bancar. Masura are ca scop deblocarea platilor in sistem, asigurarea de cash-flow necesar derularii activitatilor din companii in aceasta perioada, dar si asigurarea rulajului acestora.


Saptamana viitoare, reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Ministerului de Finante se vor intalni cu distribuitorii, producatorii, farmacisii si cu bancile care vor fi acceptate in sistemul de factoring institutional, pentru a pune la punct mecanismul de plata a facturilor restante.

Daca se vor pune la punct toate detaliile acestui sistem, MS va pregati o hotarare de guvern care va asigura cadrul legal pentru implementarea acestuia in sistemul sanitar. Concomitent, MS are in vedere si decalarea platii facturilor catre furnizori la 120 de zile, in cazul  farmaciilor, si la 90 de zile in cel al programelor nationale.
Se vor asigura, astfel, fondurile necesare in special pentru medicina primara si pentru functionarea programelor nationale.

In acelasi timp, vor continua verificarile Comisiei de monitorizare a cheltuielilor si de verificare a facturilor in cazul celor mai extinse programe nationale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod