Discutii pe tema sanatatii mintale si a legilor referitoare la tutun

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu s-a intalnit vineri dupa-amiaza cu Markos Kyprianou, Comisarul European pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului In cadrul intalnirii ministrul Sanatatii a pus accentul pe doua probleme impotrtante: modul de aplicare a actelor normative privind sanatatea mintala si pregatirile pentru operationalizarea legilor referitoare la tutun

In ceea ce priveste problematica sanatatii mintale, ministrul Eugen Nicolaescu a facut o prezentare a Centrului National de Sanatate Mintala si a centrelor comunitare.
S-a stabilit ca pana la 1 august 2006, Centrul National de Sanatate Mintala sa devina operational. De asemenea, ministrul a facut o informare in legatura cu programul de pregatire a personalului care va lucra in acest domeniu, cu fondurile alocate pentru imbunatatirea conditiilor din unitatilor de psihiatrie, precum si cu modul in care va creste numarul de paturi din acest sector. Se va avea in vedere aducerea in centrele comunitare a cat mai multor bolnavi. Propunerile partii romane au fost apreciate de comisarul european, care a cerut ca toate aceste informatii, precum si masurile ce vor fi luate, sa fie transmise la Bruxelles inainte de intocmirea raportului de tara.
In ceea ce priveste legislatia privind tutunul, s-a apreciat ca trebuie urgentata elaborarea actului normativ care mai trebuie intocmit pentru asimilarea integrala a aquis-ului comunitar, astfel incat sa existe suficient timp pentru implementarea acestuia pana la 1 ianuarie 2007. Partea romana a avansat doua posibilitati de rezolvare, urmand ca Guvernul sa decida care va fi forma legala cea mai eficienta. Comisarul Marcos Kyprianou a fost satisfacut de modul in care a fost gandita infiintarea si functionarea Agentiei Nationale de Transplant.
Comisarul a dorit insa sa cunoasca stadiul de implementare a legislatiei privind sangele si a fost de acord ca la sfarsitul lunii august sa fie emis ultimul act normativ care sa operationalizeze aceasta lege. Concluziile intalnirii de astazi vor fi transmise la Bruxelles pentru a contribui la realizarea unui raport de tara favorabil pe aceste domenii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod