Creierul

Senzatia de foame, esentiala pentru supravietuire, este controlata de un grup de nuclee situat pe undeva pe la baza creierului, hipotalamusul, structura de mare importanta care mai controleaza si activitatea sexuala, dar si memoria. Creierul este mereu dornic de hrana, fie ea oxigen, glucide sau alte substante nutritive si poate fi caracterizat drept un organ cu pretentii foarte mari, nicicand exagerate. Vechea formula, atribuita intelepciunii populare: "Esti ceea ce mananci", se dovedeste a fi adevarata, mancarea afecteaza gandirea, de la reflexe la manifestari intelectuale, desi daca ne-am apuca sa dam crezare nenumaratelor reclame de suplimente nutritive cateva pastile ar fi suficiente pentru a transforma orice utilizator intr-un Einstein, cel putin.
Si acum, inzestrati cu aceste date initiale, sa vedem cam ce am putea face pentru a potoli foamea creierului, pentru a-l exploata mai eficient, totul facut cu maximum de prudenta. Vom incepe, inevitabil, cu micul dejun, poate cea mai importanta masa a zilei, oferita unui creier dornic de glucide si lipide, a caror lipsa relativa duce la deteriorarea performantelor mintale. Atentie! Nu va repeziti la prajituri banale si la bauturi acidulate, copiii care le folosesc au fost supusi la teste de memorie si concentrare la o ora dupa micul dejun si au dat rezultate mai potrivite cu varsta de 70 de ani decat cu preadolescenta.
Expertii ne recomanda fasole si paine prajita, eventual o pasta de drojdie de bere, plina de vitamine din complexul B. Cat depre gust... La pranz multumiti-va cu o omleta si o salata, ouale contin un precursor al acetilcolinei, substanta a carei lipsa este direct legata de tulburarile de memorie. Cat despre salata, sa nu uitam ca este plina de antioxidanti, betacaroten, Vitamina C, toate mult dorite de creier si presupuse a imbunatati procesele cognitive. Cel putin asa par sa ne indice experientele pe caini, pana una alta.
Terminati-va dupa-amiaza cu o gustare modesta, destinata doar mentinerii unui nivel rezonabil de glucoza in sange. Seara confirma povestile bunicii (cine mananca peste se face mai destept), dar si o reclama foarte veche ("Pestele, o sarbatoare pentru creierul dumneavoastra!")
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod