Copiilor obezi li se scurteaza viata cu 10-15 ani



"Copiii obezi au o speranta de viata cu 10-15 ani mai mica, decat adultii care sunt atinsi de acest flagel", afirma Tiberiu Mogos, medic primar endocrinolog la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, "N.C. Paulescu". Mai mult, obezitatea dobandita la 14-16 ani este mult mai periculoasa decat cea dobandita la maturitate. Aceasta se intampla din cauza particularitatilor metabolismului copilului. Fiecare organism are un numar de celule adipoase, care sunt ca un fel de camarute pentru iarna, in care se stocheaza rezerve de grasime.
Cand adultul devine obez, celulele adipoase se umplu pana la refuz, iar cand slabeste, camarutele se golesc. Organismul copilului fiind in crestere, in momentul in care consuma un exces de calorii, reactia corpului este cea specifica varstei. In loc ca grasimile sa se acumuleze in celulele adipoase existente, acesta reactioneaza prin formarea de noi celule adipoase, care sa stocheze grasimile. Copilul obez, chiar daca va slabi ulterior printr-un program drastic de alimentatie, va fi supus mereu riscului de ingrasare, deoarece are un numar mult mai mare de celule adipoase comparativ cu ceilalti oameni, celule care cer de mancare.
Fiind multe si flamande, sesizeaza cel mai mic exces caloric, pe care-l si stocheaza. De aceea, "obezitatea dobandita in copilarie este o tara care il urmareste pe copil toata viata. Indiferent de regimul de slabire urmat, la cel mai mic pas gresit, persoana care a devenit obeza in copilarie revine la greutatea initiala". Copiii sunt amenintati si de stilul de viata modern, in care "actiunea se muta tot mai mult in spatiul virtual. Copiii nu mai practica sporturi, decat in mica masura, majoritatea timpului liber jucandu-se jocuri video sau privind la televizor.
Cum adesea mananca la televizor sau in fata calculatorului, fluxul de imagini ii captiveaza atat de tare, incat nu-si mai dau seama cand li s-a taiat pofta de mancare si s-au saturat, ci mananca din virtutea inertiei", adauga medicul Tiberiu Mogos. daniel.befu@gandul.info
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod