Copiii nascuti primavara se descurca mai greu la scoala



Bebelusii nascuti primavara ar putea fi mai putin inteligenti decat copii aparuti pe lume in restul anului, asta din cauza efectului pesticidelor, spun doctorii, citati de "Daily Mail". Concluzia, poate putin exagerata, se bazeaza pe un studiu realizat pe un esantion de 1,5 milioane copii care arata ca bebelusii conceputi vara - perioada cand sunt folosite cele mai mari cantitati de pesticide - sunt mai putin destepti decat ceilalti. Se presupune ca bebelusii de primavara ar putea sa se descurce mai greu la scoala pentru ca au fost cei mai expusi la pesticide in primele luni de sarcina - perioada critica pentru dezvoltarea creierului.
"Creierul fetal incepe sa se dezvolte imediat dupa conceptie", afirma cercetatorul Paul Winchester, profesor la o clinica de pediatrie. "Pesticidele pentru a tine sub control insectele daunatoare pe campuri si nitratii pentru fertilizarea recoltelor sau chiar a propriilor peluze sunt folosite la nivel maxim in timpul verii. Expunerea la pesticide si nitrati poate afecta mediul hormonal al unei femei insarcinate si chiar dezvoltarea creierului fatului", a adaugat Winchester.
In cadrul studiului, au fost observate rezultatele obtinute de 1,5 milioane copii, cu varste intre opt si 15 ani, la diferite teste. Rezultatele variau in functie de luna nasterii. In plus, a fost monitorizat si nivelul de pesticide si fertilizatori folositi de-a lungul anului. Analizele au aratat ca elevii nascuti primavara tind sa aiba mari probleme la doua materii - matematica si engleza. Alte studii realizate de aceiasi echipa de la Universitatea de Medicina din Indiana, SUA, au aratat ca multi bebelusi s-au nascut prematur, tot din cauza nivelului ridicat de pesticide.
Aceleasi pesticide cauzeaza viitoarei mamici probleme cu glanda tiroida - ceea ce se crede ca afecteaza inteligenta copilului nenascut. Alte studii concluzioneaza ca expunerea la pesticide dubleaza riscul de aparitie a maladiei Parkinson.

ana.merticaru@gandul.info
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod