Colesterolul este un risc ignorat

Bolile cardiovasculare fac mai multe victime decat orice alte afectiuni. In lume, 17 milioane de persoane mor anual din cauza bolilor de inima. Cu toate acestea, oamenii nu constientizeaza pericolul. Un infarct se produce in lume la fiecare 5 secunde, iar un accident vascular cerebral (AVC) la 6 secunde. Se pot preveni aceste boli? Categoric da. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), jumatate dintre decesele si cazurile de invaliditate provocate de infarct sau AVC pot fi evitate daca oamenii ar fi informati si ar reduce factorii de risc: colesterolul, hipertensiunea arteriala si tabagismul.
SUBESTIMARE. Sondajul denumit "Din toata inima" si realizat pe 1.500 de pacienti care aveau nivelul colesterolului crescut demonstreaza ignoranta acestora fata de acest factor de risc. 40% dintre pacienti nu au auzit niciodata despre colesterolul bun si colesterolul rau. Aproape 60% nu aveau nici o idee despre faptul ca bolile cardiovasculare sunt cele mai ucigase afectiuni. Jumatate dintre acesti pacienti se tem mai mult de cancer decat de infarct, boala la care sunt expusi in mod direct. "In vreme ce bolnavii aflati intr-un stadiu incipient de cancer sunt foarte preocupati de starea lor, explica profesorul Hobbs de la Universitatea din Birmingham, nu acelasi lucru se intampla si in cazul persoanelor avand colesterolul crescut.
Acestea nu sunt constiente de riscurile la care sunt expuse." Sondajul mai arata ca jumatate dintre pacientii cu hipercolesterolemie nu cunosc propriul nivel al colesterolului, iar sapte pacienti din zece nu stiu care este nivelul normal. In plus, 75% dintre ei nu fac legatura dintre infarct si colesterol. Nu numai pacientii subestimeaza riscul colesterolului, ci si medicii. Studiile arata ca exista bolnavi cardiaci care parasesc spitalul fara a li se prescrie tratament contra colesterolului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod