Centrele de dializa sunt tot mai aglomerate

In Romania, circa 7700 de persoane sufera de afectiuni cronice ale rinichilor, dintre care 6327 trebuie sa faca hemodializa, si 1374 dializa peritoneala. Din totalul persoanelor cu insuficienta renala 2795, adica 36%, urmeaza tratamente de dializat in centre private - centre care au aparatura performanta si care permit afectuarea dializa in maxim 4 ore si 15 minute.
Restul persoanelor care sufera de insuficienta renala fac dializa in centre de stat, insa potrivit lui Alexandru Ciolan, Director General Fresenius Medical Care Romania, un numar tot mai mare de pacienti doresc sa faca dializa in centre private. Momentan, intr-un centru privat sau de stat isi fac sedinta de dializa in jur pe 177 de persoane, pe cand in Europa sunt tratate numai 73.

Fresenius Nephrocare Romania este lider autohton al serviciilor private de dializa, compania estimeaza ca va trata pana la sfarsitul anului 1480 pacienti (hemodializa si dializa peritoneala).


"Compania are centre in Bacau, Iasi, Constanta, Oradea si Bucuresti, iar pana la sfarsitul anului exista in plan lansarea altor 2 noi centre in Brasov si Stei (Bihor). Pentru perioada 2009-2010, reteaua centrelor se va extinde in Pitesti, Ploiesti si Suceava", a declarat Cosmin Bordea, director Operational Fresenius NephroCare Romania.

Chiar daca este realizata in centre private sau de stat, dializa este gratis, fiind asigurata de Casa Nationala de Sanatate. In caz contrar, o sedinta de dializa in unul dintre centrele Fresenius NephroCare Romania, sedinta de dializa costa 118 euro.


"Este important de retinut faptul ca piata privata nu implica niciun tip de costuri sporite de tratament care ar putea afecta pacientul sau sistemul de asigurari de sanatate, dupa cum s-ar putea crede. Tratamentul este gratuit, inclusiv in centrele private de dializa, fiind suportat integral de Casa de Sanatate. In centrele Fresenius, pacientii sunt tratati la standarde europene, cu echipamente, proceduri si materiale de ultima generatie, specifice retelei international Fresenius Nephrocare", a mai declarat Alexandru Ciolan.   

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod