Centre noi pentru depistarea hepatitei



Aproximativ 16.000 de romani bolnavi de hepatita virala B sau C ar putea beneficia de analize si consultatii gratuite incepand cu sfarsitul acestui an. Initiativa apartine Asociatiei Sano-Hep Romania, care intentioneaza sa deschida in Bucuresti si Brasov doua centre de diagnostic si tratament.

Analizele sunt gratuite numai pentru un anumit numar de pacienti pe luna, toti membri Sano-Hep, in functie de buget. Cei care nu sunt membri ai asociatiei si cei care depasesc numarul de analize gratuite stabilite pentru luna in curs vor fi nevoiti sa plateasca. Preturile vor fi insa la jumatate fata de cel oferit de celelalte laboratoare din tara, promite conducerea Sano-Hep.
In plus, bolnavii nu vor sta la coada, sistemul de programare fiind foarte bine pus la punct.

Analize care arata cantitatea de virus din sange

Cel mai devreme la sfarsitul acestui an se va infiinta la Bucuresti primul centru de diagnostic si tratament Sano-Hep la Institutul Clinic Fundeni din Capitala, urmand ca anul viitor, cel mai probabil, sa se deschida unul si in Brasov. „Ne adresam membrilor Sano-Hep diagnosticati cu hepatita de etiologie virala, cauzata de un virus B sau C”, explica medicul virusolog Ileana Constantinescu, de la Fundeni.

In afara analizelor simple, cum ar fi transaminazele sau electroforezele (analiza care arata daca ficatul functioneaza in limite normale), reprezentantii Sano-Hep au de gand sa asigure gratuit si teste mai ample.

„Pe luna, am putea efectua analize simple, gratuite pentru aproximativ 40 de persoane in fiecare centru.
In ceea ce priveste analizele care indica cantitatea de virus din sange (viremiile) am putea face aproximativ 100 pe toata tara”, aproximeaza Gheorghe Ionescu, presedintele Sano-Hep Romania.

Pacientii veniti peste numarul stabilit pentru luna in curs, indiferent ca fac sau nu parte din asociatie, vor plati analizele, dar la jumatate de pret fata de celelalte laboratoare din tara.

Un aparat modern va determina stadiul de afectare a ficatului

Noile centre Sano-Hep vor fi dotate cu un aparat special, care permite efectuarea unei analize unice de sange in Romania, fibrotestul, prin care se determina stadiul de afectare a ficatului.


Desi membrii Sano-Hep sustin ca analiza ar putea inlocui punctia hepatica, prin care se analizeaza o mostra din ficat, unii doctori au retineri in aceasta privinta. „La punctie se obtin rezultatele adevarate, in timp ce la fibrotest se obtin valori indirecte asupra gradului de fibroza hepatica deoarece se analizeaza cativa parametri din sange”, spune medicul internist Doru Cristian Gavrila.

Conducerea Asociatiei Sano-Hep subliniaza ca analizele se vor face dupa un sistem de programare bine pus la punct, astfel incat sa nu existe persoane care sa beneficieze de mai multe ori de analize si consultatii in detrimentul altora.
„Daca un pacient are toate analizele normale, nu are de ce sa fie vazut mai frecvent de o data la 12 luni. Pacientii nu pot veni neprogramati”, mai spune doctorul Ileana Constantinescu.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ursu cristina-elena pe 7 Feb 2008, 12:13
    Sanohep-organizatie fantoma

    Si eu am incercat de mai mlte ori sa aflu mai multe despre aceasta asociatie, dar n-am reusit mare lucru. M-au plimbat de la o adresa la alta fara rost. Mare parte din adresele publicate pe site-ul lor sunt inexistente iar daca reusesti sa dai de cineva, "se dau" ocupati si nu-ti raspund la nici o intrebare. Parerea mea este ca acesta asociatie este complet inutila pentru noi, bolnavii de HVC.

    0
    0

  • CC...unul din cei 2 mil. cu HV pe 25 Mai 2007, 19:05
    FRECTIE LA PICIOR DE LEMN...

    Probabil de aceea "se limiteaza" numarul de membri.....pur si simplu prin TACERE, astfel ca poti trimite si de 3 ori cerere de inscriere.....si nu primesti nici un raspuns ......"ce perspective incurajatoare" la o tara in care se estimeaza la 2 milioane nr de bolnavi cu HVC !!!

    0
    0

  • Tatiana Raba pe 23 Mai 2007, 19:21
    pediatru gastro-hepatolog, d.s.m., Chishinau

    Felicitari! Va doresc un mare succes profesional. Vom fi bucurosi sa avem posibilitatea de a ne bucura de experienta D-tre si de a discuta posibila colaborare in acest domeniu. Cu mult respect, Tatiana

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod