Celule umane, tratament pentru cancer



Celulele stem, denumite si primare sau suse, isi gasesc utilitate din ce in ce mai mare in tratarea a numeroase boli, studiile pe animale indicand tot mai multe rezultate pozitive.

Afectiuni precum Parkinson, diabet ori cancer ar putea fi tratate in viitor prin transplantul de celule primare. Unele tipuri de leucemii au fost vindecate cu succes cu ajutorul acestor celule revolutionare.

Totodata, ele ar putea fi folosite si in testarea in laborator a unor medicamente, eliminandu-se astfel experimentele realizate direct pe oameni. Geneticienii explica mai exact ce sunt celulele stem, ce fac ele pentru organismul uman si cum ar putea fi folosite pentru a ne salva viata.

Celule din maduva osoasa transformate in neuroni

Celulele stem adulte se gasesc in diferite organe sau tesuturi din corp, precum creier, maduva osoasa, piele sau ficat.

Ele nu se divid si sunt mentinute inactivate in organism pana apare o leziune in zona in care se gasesc. In acel moment se activeaza si se "transforma” in celule de care are nevoie organismul atunci.

"De obicei, celulele primare adulte se specializeaza in tipul celulelor din tesuturile din care fac parte, dar, sub actiunea unor factori de mediu extracelular sau a unor gene pe care le contin, se pot specializa si in celule specifice altor tesuturi. De exemplu, celulele stem hematopoetice din maduva osoasa se pot specializa in neuroni, dar si in alte celule ale sistemului nervos, in celule musculare scheletice, cardiace ori hepatice”, explica Viorica Radoi, medic specialist in genetica medicala la Clinica MedLife, Bucuresti.

Dezavantajul major al celulelor primare adulte este ca se gasesc in numar mic in organism si ca se dezvolta mai greu in culturile celulare.
Spre deosebire de celulele stem adulte, cele embrionare se pot specializa in orice tip celular.

In plus, ele cresc mult mai usor in medii de cultura si pot fi mentinute in laborator in stadii nespecializate pentru a putea fi utilizate, dupa caz, in tratamentul diferitelor boli. Celulele primare embrionare se gasesc in embrionii care au cateva zile si sunt obtinuti prin fertilizare in vitro.

"Dezavantajele acestui tip de celule sunt legate de principii etice. Este discutabil in ce masura este corect sa se creeze un embrion doar pentru a fi folosit in tratamentul diferitelor boli”, puncteaza Viorica Radoi.

Ar putea inlocui transplantul de organe

Celulele stem ar putea fi folosite in terapia cancerului, a unor defecte congenitale, dar si in afectiuni precum Parkinson, Alzheimer, diabet, boli cardiace, accident vascular cerebral ori leziuni ale maduvei spinarii.

Transplantul de organe presupune riscul ca acestea sa fie considerate corpuri straine de organism si sa nu fie acceptate.

Medicamentele care pot face ca organismul sa nu mai lupte impotriva organelor transplantate dau efecte adverse, cum ar fi insuficienta renala. Transplantul de celule stem adulte ar elimina aceste riscuri. Celulele stem ar putea fi utilizate si in testarea in laborator a unor medicamente noi.

Istoric

Cercetari vechi de 200 de ani

Studiile privind celulele stem au inceput inca de la mijlocul anilor 1800, iar primele descoperiri au fost facute o suta de ani mai tarziu. Prin 1960, specialistii aveau sa obtina primul succes in tratamentul unui bolnav care suferea de o boala imunodeficitara severa.

Incepand cu 1970, celulele stem adulte au fost folosite cu rezultate foarte bune in tratarea imunodeficientei si a leucemiilor.

In 1973, o echipa de medici a facut primul transplant de maduva osoasa, dar a fost nevoie de sapte asemenea interventii pentru ca rezultatul sa fie pozitiv.

Cercetarile au continuat, iar in 1998, omul de stiinta James Thompson de la University of Wisconsin-Madison avea sa izoleze primele celule stem embrionare umane.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Aurora Andreiu pe 29 Nov 2006, 11:18
    celulele stem embrionare umane

    Parerea mea este favorabila , si noi Romani putem sa realizam asemenea performante in spitalele di tara , daca ar fi incurajati cercetatori , si medici tieri care cu adevarat sunt pasionati de medicina sa nu mai asteptam sa plece din tara sa fie chinuiti in alte tari , si desconsiderati , medicina Canadiana este la pamint , pe toate disciplinele,ce au ei bun au rabdarea cu pacientu , zimbesc , da sperante , vin foarte repede la solicitare , indiferent de operatie te da acasa in cel mult 12 ore, mort sau viu, la noi in tara e lux rasfat , vulgaritate ,ciubucareala, la nivelul de ingrijire la pat asistente,sore de caritate, portari,etc, dar medici sunt foarte PROFESIONALI,pe toate disciplinele,cinste profesorilor si lor ca au rabdarea de a suferi asemenea salarizari si asemenea regim de viata ,aici legile sunt foarte bune pentru doctori, asigurarile duc bani unde trebue , nu la vile si masini personale.incurajez acest proiect grabitiva salvati ce se mai poate din amaritul asta de popor bonlav, de foame si de frig, muncit si ne platit macar sa poata trai in ziua care munceste ,tot timpul a muncit pentru ziuz de eri si alaltaeri nu pentru cea de azi ,tot timpul a avut de platit datori la lumina gaze caldura ,taxe , da aive parlamentari masimi luxoase averi de zeci de mii de euro , pe bani prostimi care ia votat , dar dumnezeu nu doarme , nu se vor bucura de ele , salvati poporul de rind cre a tinut Tara cu miinile lui si flamizi , si goi plini de nevoi , a tacut si sa rugat pentru o viata mai buna , 16 ani de chin , nu va lasati aveti acum ocazia,esiti la lumina ma rog pentru alungarea raului de la radacina lui , sa ramina tara cu oameni care vrea sa scoata la lumina , cu credinta repect si consideratie o ROMANCA DIN CANADA CRE A MUNCIT IN TARA 40 de ani si am 4 milioane pe luna cre ajung pentru ce ? aici nu am facut nimic am venit batrina si bonlava si ma adoptat , cu drag primesc toate medicamentele gratuite chiria si transportul pe toate mijloacele vapor tren bas skytren, +1000$ lunar ,DE CE ? pentru ca aici se duc taxele unde trebue .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod