Ce facem cand copilul se loveste la cap?

Traumatismul cranian e frecvent intalnit la copii, iar leziunile severe ale sistemului nervos central se pot constitui in sechele fizice, cognitive sau emotionale. Statistic, mai frecvent se lovesc la cap copiii de sub un an si adolescentii de peste 15, iar baietii mai des decat fetele.La copiii mici accidentele se produc atunci cand nu sunt supravegheati suficient, parintele sau cel care-l are in grija e nervos, grabit sau ocupat cu altceva. Altfel spus, la aceasta varsta copilul este victima comportamentului adultului angajat in supravegherea sa sau al mediului nesigur la care adultii il expun.
Copilul este mai predispus la accidente cand este flamand sau somnoros, cand se afla in grija unui baby-sitter sau cand schimba mediul. In mare parte, traumatismele sunt minore, nu se insotesc de pierderea cunostintei, contuzie, fractura ori comotie. In schimb copilul poate prezenta paloare, iritabilitate, varsaturi. Accentuarea acestor semne si agravarea starii generale indica o leziune mai severa si impune o investigare mai amanuntita. Intotdeauna trebuie urmarit copilul dupa o lovitura mai puternica la cap, chiar daca aparent traumatismul nu are urmari “la vedere” sau pipait.
La orice suspiciune trebuie chemat medicul care se ocupa de copil, care sa ia hotararea daca trebuie mers la spital pentru control neurologic, radiografie craniana si/sau CT. Baby-sitterul trebuie sa fie instruit sa anunte parintii dupa orice lovitura la cap si sa dea cat mai multe detalii reale. Manifestarea de dupa traumatism a copilului e esentiala. In cazurile grave se poate produce pierderea cunostintei si comotia, care inseamna o disfunctie temporara a neuronilor, insotita si de amnezia momentului. La cei care prezinta contuzie, adica afectarea tesutului nervos insotita de edem cerebral si hemoragie, semnele depind de zona lezata, insemnand afectarea reflexelor pupilare, vestibulare (afectarea echilibrului).
Hematomul reprezinta o colectare a sangelui intre foitele care protejeaza creierul, provenit din lezarea arteriala sau venoasa. Fractura craniana poate fi lineara, cu infundare sau cominutiva. La sugar, fractura craniana lineara poate “prinde” meningele, ducand la o fractura evolutiva, care se dezvolta pe o perioada de 3 pana la 6 saptamani. Sunt si situatii cand fractura nu este un indicator al gravitatii leziunii, dar se impune efectuarea cat mai rapida a radiografiei si a tomografiei computerizate, precum si examinarea de catre un neurochirurg. Complicatiile depind atat de gravitatea leziunii si localizarea ei, cat si de durata comei, de prezenta hemoragiei si de varsta copilului.
Jumatate dintre copiii la care coma depaseste 24 de ore raman cu sechele importante si intre 2 si 5% cu handicap sever. Sugarii au rata cea mai mare de mortalitate din cauza traumatismelor cerebrale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod