Adaptarea la serviciu imediat dupa concediu

Finalul de vacanta nu este o mare bucurie pentru nimeni. Ideea ca reincepeti munca, faptul ca reveniti la programul obisnuit de zi cu zi si la problemele cotidiene nu face nimanui nici o placere. Mai grav este insa ca o data intorsi la serviciu parca nu prea aveti chef de nimic si va cam neglijati responsabilitatile. Aveti grija totusi ca aceasta perioada de amorteala sa nu se prelungeasca prea mult, deoarece ati putea ajunge in situatia de a avea probleme la locul de munca. Asa ca nu va riscati serviciul si iesiti din letargie. Readaptarea la locul de munca, dupa o vacanta minunata, nu este un lucru usor, indiferent ca ocupati o pozitie de sef sau sunteti subaltern.
Cel putin in primele doua zile de lucru gandul tot ne va zbura din cand in cand la intamplarile frumoase din vacanta, la cele mai hazlii momente sau la clipele de relaxare pe malul marii sau sub brazii de la munte. Psihologul Georgeta Ghinea, de la cabinetul de consiliere psihologica G&G Psiho-Therapy, ne-a oferit cateva sfaturi despre atitudinea pe care ar trebui s-o adoptati la venirea din concediu pentru a reintra in ritmul obisnuit cat mai repede. l Gandul ca iarasi o luati de la capat creeaza un real disconfort psihic. Daca vacanta v-a obosit sau chiar v-a stresat (caci este posibil si asta!), este bine sa nu mergeti imediat la serviciu. Acordati-va o macar o zi-doua de repaus si odihniti-va de pe drum.
Puneti lucrurile in ordine in casa si in minte. Veti constata ca aceasta scurta perioada de odihna acasa, fara sa mai mergeti nicaieri, va va ajuta foarte mult. l Daca ati facut greseala sa va programati plecarea strict in zilele de concediu, astfel ca nu va mai ramane nici o zi libera si trebuie s-o luati de la capat chiar a doua zi, bine ar fi sa nu aveti o munca plina de responsabilitati, caci nu veti avea randament. l Ideal este sa faceti parte dintr-un colectiv in care sa va simtiti ca intr-o familie si unde colegii, dar mai ales seful sa fie ingaduitori si sa nu va puna la treburi serioase. l Orice vacanta are nevoie sa fie povestita, dezbatuta pe larg si comentata cu cei dragi.
Toate noutatile, experientele traite cat ati lipsit din randul colegilor este bine sa fie spuse, descarcate. De aceea aveti nevoie de doua zile cel putin de acomodare, indiferent unde o faceti, acasa sau la locul de munca. Fara indoiala insa ca e de preferat prima varianta. l In ceea ce-i priveste pe sefi, acestia ar trebui sa-si ajute putin subalternii si sa fie ingaduitori cu cei abia intorsi din concediu. Ei au nevoie sa mai viseze cam o zi-doua. In concluzie, nu-i puneti din prima zi sa mute muntii din loc. Veti constata ca nu vor fi in stare, nu vor avea rezultatele dorite. Cu siguranta insa, daca ii pasuiti, vor observa bunavointa dumneavoastra si va vor ramane recunoscatori, intelegand la randul lor ca trebuie sa recupereze, atunci cand masinaria va functiona normal.
l Nu uitati ca pana si la scoala in primele saptamani se face recapitularea materiilor, nu se incepe din prima zi cu lectii noi. Orice om, indiferent de varsta, are nevoie anual de o pauza lipsita de griji, in care sa viseze, sa se relaxeze, sa retraiasca momentele copilariei, dar mai ales sa nu aiba griji. E clar insa ca perioada de visare nu ar trebui sa se prelungeasca prea mult, o data ce am revenit “pe baricade”, la serviciu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod