Ce alimente trebuie consumate in functie de varsta



Fiecare varsta are nevoie de anumite alimente. Conf. dr. Gabriela Radulian, medic nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" din Bucuresti si membru al Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS), ne spune de ce copiii au nevoie de vitamine in procesul de crestere, de ce adolescentii nu trebuie sa excluda grasimile nesaturate, care le ofera energia de care au nevoie, sau de ce persoanele in varsta e bine sa nu duca lipsa de vitamina D din alimentatie. Medicul mai spune ca, indiferent de etapa vietii in care ne aflam, exista anumite cerinte legate de felul in care mancam, astfel incat sa avem un regim alimentar echilibrat. "In cazul adolescentilor, necesarul de grasimi este 35-40% din aportul caloric zilnic.
In plus, grasimile transporta vitaminele liposolubile (A, D, E si K) in organism, facilitand absorbtia acestora, iar cele nesaturate (grasimi vegetale si grasimile din peste) sunt si surse importante de acizi grasi esentiali (Omega 3 si Omega 6). Este de preferat ca, in alimentatie, grasimile sa provina din pestele gras, uleiurile vegetale, margarine tartinabile, avocado si oleaginoase" (nuci, alune, migdale), spune conf. dr. Gabriela Radulian. Specialistul FPAS adauga ca barbatii au tendinta sa elimine anumiti nutrienti si sa exagereze in privinta altora. "Orice organism are nevoie de un aport echilibrat de vitamine, carbohidrati, proteine, fibre si grasimi pentru a functiona corect. Bolile cardiovasculare, care reprezinta o mare problema pentru romani, pot fi tinute sub control printr-o alimentatie echilibrata.
Alimentatia bazata pe grasimi saturate (grasimi de origine animala continute de carnea grasa, produsele lactate grase etc.) determina cresterea colesterolului rau, marind astfel riscul aparitiei acestor afectiuni. Pentru evitarea acestor afectiuni, se recomanda (nu numai barbatilor) limitarea consumului de grasimi saturate (maximum 10% din necesarul caloric zilnic) si cresterea consumului de grasimi nesaturate (ulei vegetal, ulei de peste, margarine)", mai spune conf. dr. Gabriela Radulian. In cazul femeilor de peste 45 ani, exista riscul aparitiei osteoporozei, boala care afecteaza densitatea osoasa si duce la fracturi. "Pentru a reduce riscul aparitiei acestei afectiuni este nevoie de o alimentatie bogata in calciu, dar si de un plus de vitamina D pentru fixarea calciului in oase.
Vitamina D este produsa de organism prin expunere la soare, dar nu in cantitati suficiente. De aceea, este de dorit ca suplimentul de vitamina D sa provina din alimentatie. Surse bune de vitamina D pot fi produsele lactate, margarina sau ficatul unor pesti slabi", mai spune specialistul FPAS. In privinta varstnicilor, studii efectuate in Europa au aratat ca sase dintre cei mai importanti sapte factori de risc pentru decesul prematur (tensiunea arteriala, colesterolul, indicele de masa corporala, aportul inadecvat de fructe si legume, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, fumatul) au o legatura directa cu obiceiurile alimentare inadecvate si stilul de viata inactiv. "Persoanele in varsta trebuie sa aplice acelasi principiu al alimentatiei echilibrate, pentru a evita aparitia unor afectiuni, cum sunt cele cardiovasculare sau diabetul zaharat, prin reducerea consumului de glucide si, in mod special, de glucide concentrate, de grasimi saturate (carne grasa, unt, produse lactate grase), stimularea consumului de grasimi nesaturate sau al produselor dietetice (margarine light, carne slaba, lapte degresat, peste slab), mai spune conf.
dr. Gabriela Radulian. liana.subtirelu@gandul.info
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Airin pe 10 Ian 2007, 08:20
    sfaturi bune

    Bune sfaturi,va multumesc!

    0
    0

  • Ligia pe 10 Ian 2007, 01:32

    Superb articol,insa mi-a fost foarte greu sa-l citesc deoarece nu este separat de nici un spatiu. Editarea corecta, si nu doar "aruncarea" unui articol pe website e mai importanta pentru cititori decat va inchipuiti.

    0
    0

  • Carmen Irimia pe 9 Ian 2007, 20:17
    cu si fara grasimi

    Mananca ce iti place,ce iti pica bine,cu cat mananci mai usor cu atat te simti mai usoara si energicia.Asta e varianta mea, am incercat si pe cealalta cu multe grasimi si din abundenta (de sarbatori)dar parca ma simteam epuizata.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod