Cateva sfaturi pentru a va mentine in forma

Te-ai decis, in sfarsit, ca este timpul sa mananci sanatos si sa-ti faci un program de exercitii zilnice. Felicitari! Problema este ca, exista prea multe legende despre cum sa slabesti si sa faci miscare - de la diete bazate pe alimente cu numar redus de calorii, pana la tot felul de combinatii ciudate de mancaruri; in felul acesta, ai toate sansele s-o iei pe calea gresita

In urma mai multor studii privitoare la aceasta problema, specialistii nutritionisti au ajuns la cateva concluzii - pro si contra dietelor: 1. Ce trebuie sa faci in timpul unei diete: - Schimba-ti atitudinea: este cu mult mai important sa te concentrezi asupra psihicului, in primul rand, si apoi asupra corpului. Succesul unui program de nutritie depinde in mare parte de ceea ce se intampla in mintea persoanei respective. Fixeaza-ti un scop: de exemplu - voi manca ciocolata doar o zi pe saptamana si continua sa-ti spui ca poti face acest lucru. Povesteste-le prietenelor despre planul pe care ti l-ai propus, astfel incat sa te incurajeze pe parcursul lui. Daca faci vreo gafa si nu ii poti rezista unui platou cu bunatati, nu te descuraja. Daca ti-ai propus cu adevarat sa slabesti, chiar daca e vorba de cinci kilograme sau de cincizeci, o poti face. - Invata sa te relaxezi: de cand stresul a inceput sa-i faca pe oameni sa manance mai mult decat trebuie, este important sa scapi de anxietati atunci cand incerci sa slabesti.
Meditatia este cea mai buna pentru linistirea si relaxarea mintii, asa cum poti arde calorii prin yoga sau doar prin plimbari. - Fa-ti o agenda cu programul de alimentatie: specialistii au confirmat faptul ca scrierea alimentelor pe care le mananci este cea mai buna cale de a preveni alegerea unor alimente care contin prea multe calorii. Scriind pe hartie fiecare aliment si numarul de calorii pe care acesta il contine, vei fi mult mai atenta la ceea ce introduci in stomac. Cand vei ajunge sa mananci rational, chiar iti va face placere sa alegi alimentele cele mai potrivite. - Mananca fara probleme: contrar prejudecatilor existente, nu infometarea te va ajuta sa slabesti. Daca vei renunta la carne, metabolismul tau se va da peste cap si nu va mai putea sa conserve energie si nu va mai putea sa arda caloriile. Continua sa mananci dar tine seama de ora la care o faci si de cantitatea de mancare din farfurie. Unii oameni considera ca procesul de ardere a caloriilor va functiona mai bine daca mananca putin si des, in locul celor trei mese consistente din timpul zilei. - Mananca incet: in timp ce mananci, incearca sa lasi furculita jos intre inghitituri. Aceasta mica pauza te va ajuta sa servesti o masa usoara si-ti da timp sa realizezi daca te-ai saturat sau nu. - Mananca mai mult in prima parte a zilei: mananca micul-dejun ca un rege, pranzul ca o regina si cina ca un sarac.
Acest lucru ii va da organismului tau timp sa arda maximum de calorii, in timp ce iti va pastra energia pe tot parcursul zilei. - Uita de cantar: iti poate da informatii gresite referitoare la schimbarile care au intervenit in corpul tau. Greutatea unei femei poate oscila cu patru sau mai multe kilograme pe parcursul a trei saptamani din cauza retinerii de lichide si a menstruatiei. Daca vei vedea mai multe kilograme inscrise pe cantar decat simti ca ai avea sau dupa cum arati, s-ar putea sa fii dezamagita chiar daca, de fapt, ai facut progrese. Iata o modalitate mai buna de a-ti contabiliza eforturile: inainte sa incepi programul de slabire, fa-ti toate masuratorile - in jurul bratelor, bustului, taliei, soldurilor, pulpelor de la picioare. Fa aceste masuratori la fiecare trei saptamani. - Bea multe lichide: de acum, oricine stie ca doi litri - doi litri si jumatate de apa sunt esentiali pentru sanatate dar a bea multe lichide este si mai important pentru cei care tin o dieta. Mai mult de atat, daca programul tau de slabit include si exercitii fizice, organismul trebuie sa fie hidratat. Si inca ceva - apa te va ajuta sa te simti mai rapida. Asa ca, bea apa inainte, in timpul si dupa exercitiile fizice, cat si pe tot parcursul zilei. Fa-ti un obicei din a purta tot timpul o sticla cu apa dupa tine sau de a o tine pe birou.
Incearca sa bei cel putin un pahar cu apa inainte de masa si asta te va ajuta sa nu mai mananci cu atata foame. - Nu-ti pierde rabdarea: daca ar fi usor sa tii o dieta, nu ar mai exista oameni foarte grasi. Asa ca nu renunta doar pentru ca nu ai reusit sa slabesti 10 kilograme in doua saptamani. Lasa timp organismului sa se obisnuiasca, in primul rand, cu regimul de alimentatie si de exercitii si savureaza beneficiile unui mod de viata sanatos - mai multa energie, un somn mai odihnitor si o piele mai frumoasa. 2. Ce nu trebuie sa faci in timpul unei diete: - Nu folosi tot timpul cuvantul "dieta": aceasta implica ceva care, la un moment dat, se va sfarsi. Trebuie, in primul rand, sa-ti placa aceste schimbari pe care trebuie sa le faci in viata ta. - nu manca niciodata inainte de culcare: cand dormim, toate functiile organismului nostru se incetinesc, ceea ce inseamna ca si arderile sunt insuficiente. Ideal ar fi sa nu mai mancam nimic cu cel putin trei ore inainte de culcare. - renunta la bauturile alcoolice: cercetarile au dovedit ca un singur pahar de vin poate incetini metabolismul organismului si arderea grasimilor. Alcoolul te face sa te simti mai infometata si mai putin motivata sa-ti pastreezi obiceiurile sanatoase. Si nu in ultimul rand, alcoolul favorizeaza starile depresive si te poate face sa-ti pierzi speranta ca eforturile tale vor avea vreun rezultat.
- nu lua acest lucru ca pe ceva de genul: totul sau nimic; atat timp cat vei intelege importanta limitarii alimentelor bogate in calorii, iti poti permite ca, din cand in cand, sa te rasfeti cu cate ceva care iti place foarte mult. Cu cat te vei priva de mancarurile preferate, cu atat te vei gandi mai mult sa renunti. - nu merge prea departe: alimentele cu un continut foarte redus de calorii te pot ajuta sa slabesti foarte repede dar, in felul acesta, iti vei slabi muschii si vei pierde multa apa din organism. - nu deveni dependenta de limitarea alimentelor: a manca sanatos este cheia pierderii in greutate dar la fel de importante sunt si exercitiile fizice; acestea din urma ajuta la arderea caloriile si intensifica functiile metabolice. Daca vrei intr-adevar sa slabesti, gaseste o activitate care sa-ti puna sangele in miscare si care sa-ti placa; asa cum ar fi plimbarea, alergatul, mersul pe bicicleta sau inotul si incearca sa faci acest lucru cel putin 30 de minute, de mai multe ori pe saptamana. Traducere si adaptare de Gabriela Ceciul
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod