Capcane la soare

Cele mai raspandite afectiuni de pe litoral sunt arsurile provocate de excesul de stat la plaja. Toxiinfectiile alimentare se afla pe locul doi

Un numar insemnat de turisti de pe litoral s-au vazut nevoiti sa calce pragul farmaciilor pentru a se repune pe picioare dupa ce s-au imbolnavit in timpul vacantei. Bolile vedeta ale sezonului sunt alergodermiile, enterocolitele, intoxicatiile alimentare si, evident, insolatia si arsurile.
Mai mult decat atat, din declaratiile farmacistilor reiese ca turistii arsi pe spate din cauza supra-expunerii la soare evita sa se trateze.
Medicii avertizeaza ca arsurile solare netratate se pot agrava. S-a constatat ca toxiinfectiile alimentare nu mai sunt pe primul loc in topul bolilor de vacanta. In acest an, pe primul loc sunt afectiunile provocate de statul in exces la plaja.

Excesul de soare, inamicul public

Unul dintre cele mai des vizitate locuri de la mare sunt farmaciile. Expunerea prelungita la soare, evitarea folosirii alifiilor de bronzat ori pur si simplu micozele capatate la dusuri insalubre sunt cativa dintre factorii care pot compromite concediul. Dermatitele sunt principala boala a sezonului. Am vazut foarte multi turisti cu adevarate rani intrand in farmacie. Fie arsuri grave sau pur si simplu reactii alergice la mancare ori apa. Acestia vor un leac care sa rezolve problema pe loc, pentru ca nu-si pot imagina cum ar fi sa stea departe de plaja cand mai au putin de stat la mare, explica o tanara farmacista din Constanta.

Farmacistii recomanda evitarea statului la soare in exces si la ore nepotrivite, adica dupa ora 12.00 ziua si folosirea lotiunilor de bronzat.

Evitati micii

Medicii pun pe primul loc micii in topul celor mai neindicate feluri de mancare de la mare. Acestia recomanda ca turistii sa nu consume decat alimente aflate in termenul de garantie, fructe si legume proaspete, iar mancarea gatita sa fie servita in restaurante curate si despre care au referinte bune. Alimentele alterate sau vechi pot provoca enterocolite, indigestii sau intoxicatii, afectiuni foarte grave care pot distruge rapid vacanta.

Restaurante

De intrat
Casa Ardeleneasca din Costinesti este locul ideal pentru o cina romantica.
Meniul cu specific ardelenesc ii imbie pe clienti sa experimenteze de fiecare data altceva.
Preturi: Cu 500.000 de lei pentru doua persoane, se poate manca pe saturate.
Curatenie: Chiar daca plaja este foarte aproape, iar briza marii mai ridica nisipul, terasa ramane curata.
Servire: Amabilitatea sincera a ospatarului insoteste fiecare fel de mancare.

De evitat
Terasa Vraja marii, din Costinesti, este unul dintre locurile unde fiecare vizita la toaleta costa 10.000, iar gandacii negri si uriasi se plimba in voie printre mese.
Preturi: Chiar daca acestea sunt acceptabile, iar un meniu de doua persoane se invarte in jurul a 450.000 de lei, conditiile lasa de dorit.


Curatenie: Probleme cu praful si cu gandacii casei.
Servire: Intr-adevar, nimeni nu e obligat sa fie amabil cu toata lumea.

Telegrame

Buzoianca Irina Samoila, 24 ani, masterand la Universitatea de Muzica, suparata pe vremea asta schimbatoare, isi varsa oful. Mesajul ei: Nu ma vedeti pe-acasa pana nu-mi schimb culoarea...�.

Florin Pietraru, zis Pif, 26 de ani, sociolog, din Ramnicu Sarat, de-abia a ajuns la mare, si din cauza eternei probleme, banii, se vede nevoit sa plece putin pe-acasa. Mesajul lui: Nu-i problema, ne revedem cu forte proaspete la Stuffstock!.

Anca Lunguleac, 29 de ani, din Rupea, este de profesie designer si este profund dezamagita de toalele kitsch-oase care defilau prin Vama. Mesajul ei: Mai bine dezbracati, decat ca papagalii la mare.

Vedere: Pescar odihnindu-se

In sezonul estival, cererea de peste e foarte mare. Toate restaurantele si tonetele care vand hamsii la suta de grame vor peste proaspat. Pescarii de la malul marii ies in larg dimineata la ora patru si se intorc seara. Isi intind plasele in larg si asteapta. Uneori prind, alteori nu. Barcile sunt masive sI mancate de apa sarata a marii, iar vaslele uriase par a fi imposibil de manuit. Pescuitul pe mare, in mod sigur, nu e un sport de vacanta.

Preturi

Minicar. Cel mai celebru mijloc de transport in comun, desi foarte incomod, dar indragit prin ineditul sau, minicarul este si in acest an in functiune.

Punctul de plecare este in statiunea Saturn, in dreptul Hotelului Tosca, iar punctul terminus este in statiunea Olimp.
Din pacate, batranul minicar nu trece si prin Mangalia, astfel incat turistii care vor sa admire statiunile din acest mijloc de transport trebuie sa ia mai intai un microbuz local, care sa-i aduca in Saturn. O calatorie cu minicarul este 20.000 de lei.

Trasura. Un alt mijloc de transport inedit este trasura, pe care o puteti inchiria la mica negociere cu birjarul, o cursa Neptun-Mangalia putand ajunge la aproximativ 300.000 de lei.

Motoreta. In Mamaia, doritorii de senzatii tari pot inchiria motorete. O ora petrecuta pe doua roti costa 250.000 de lei. Si nu aveti nevoie de carnet de conducere.

Fantana Maria Tanase

Mangalia. Adormirea Maicii Domnului le-a adus locuitorilor si turistilor din oras o capela si o fantana, ambele dedicate memoriei interpretei de muzica populara Maria Tanase.
Artista isi exprimase dorinta ca, dupa moartea ei, sa fie sapata o fantana care sa-i poarte numele pentru ca trecatorii sa n-o uite. Timp de mai bine de 40 de ani, aceasta dorinta nu i-a fost indeplinita. Maria Tanase a fost si va ramane unul dintre cele mai venerate nume din muzica romaneasca. (Catalin Ionescu)

Razboiul discotecilor

Costinesti. Duelul traditional din statiunea amintirilor, intre discoteca Ring si Tineretului, a reusit sa aduca o serie de vedete din showbizul romanesc sa cante in statiune.

Daca pe scena de la Ring atmosfera a fost incinsa de versurile lui Bitza, in Tineretului a fost seara MC-lor si a celor de la Activ si Hi-Q. E o mare bucurie pentru noi sa revenim aici, unde avem atatia prieteni si ne simtim extraordinar, a declarat Mihai de la Hi-Q. Chiar daca erau grabiti sa plece spre Baia Mare, cei trei au ramas alaturi de fani sa faca poze si sa dea autografe.

Bataile de noapte

Mamaia. Patrulele de jandarmi se vad nevoite sa intervina si sa-i trimita la culcare pe cei cu chef de scandal. Sunt multi turisti care beau peste masura in timpul vacantei. De obicei, spre dimineata incep bataile, dar nu sunt evenimente deosebite. Cativa pumni, palme si imbranceli care inceteaza imediat cand ne vad, explica una dintre patrulele nocturne de jandarmi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod